Gönderen Konu: dogalaricilik köşesi  (Okunma sayısı 6139 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
dogalaricilik köşesi
« : 18 Mar 2017 22:28:47 »
Merhabalar, ismim Emre. Yaklaşık olarak 2 senedir arıcılık ile ciddi olarak ilgilenmekteyim. Geçen sene de bir arıcının bir kaç sefer derslerine katıldım. Çevremdekilerin arılılarına gittim ve bu işi bu şekilde yapamayacağım kanısına vardım. Çünkü burada arıcılık alabildiğine külfet idi. Çoğu arıcı bel fıtığından da muzdaripti.
Daha sonra internet ortamından önce Alman ekolü ile tanıştım, daha sonra diğer ülkelerdeki video ve yabancı dillerdeki kaynakları taradıktan sonra kendi tasarımlarım ile başlamaya karar verdim.
Alman ekolünü baz aldım. Dr. Liebig kovanı kullandım yanlız çerçeve ölçüsü longstrongh. Sadece kulakları uzun. Kovan telli taban. Kovan 3 kat gibi. 2 kuluçkalık 1 Ballık. Ama hafif olması için 1 tam Ballık iki yarım Ballık olarak tasarlandı. Yani 1 takımda 2 kuluçkalık 2 yarım Ballık olarak tasarlandı. Burada Ballık taşımadaki ağırlık problemi çözüldü.
Hatta Alman ekolünün ötesinde katı kaldırmadan 2 katta da yüksük temizlemesi hesaplarım mevcut.
Hayırlısı ile keresteler alındı, marangozda kesim bitti. Montaj işlemine başlanılacak. Çok yakında resim ve video olarak da paylaşımlarım olacak inşallah.
Tüm bu aşamalarda özellikle teknik detaylarda en büyük destekçim Mehmet Yüksel abimize, kısa süredir tanımama rağmen karşılıksız yardımları ile müteşekkir olduğum forumun müdavimlerinden Kasım hocama teşekkürü bir borç bilirim.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #1 : 04 Nis 2017 01:21:18 »
E hani resimler? Videolar?
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #2 : 04 Nis 2017 12:45:35 »
Öncelikle forumun ilgisi adına HOŞ BULDUK diyerek başlayayım.
Almış olduğum ham keresteyi maranguzumuz işledikten sonra örnek olarak bir adet monte ettik ve malzememizin marangozdaki hali.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #3 : 04 Nis 2017 12:59:10 »
Daha sonra işlem bittikten sonra tüm malzemeyi marangozdan çıkartıp çalışacağımız mekana stokladık. Orada da telli tabanlardan üretime başladık. Telli tabanlardan sonra da katlara inşallah sıra gelecek.
Bu arada resim ekleme işlemi çok zahmetli :-(
Bu da telli tabanın video versiyonu:
Herkese hayırlı çalışmalar inşallah.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #4 : 04 Nis 2017 19:42:17 »
Tabanları pratik olmuş.

  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #5 : 04 Nis 2017 21:28:30 »
   Emre Bey merhaba,
   Mail adresinizden isminizin Emre olabileceğini tahmin ettiğim için Size bu isimle yazıyorum.
  Bende telli tabanla çalışıyorum ve her türlü işçiliğini kendim yapıyorum,tabanlarınızı nasıl yaptığınızı anlayamadım. Ön,arka,alt,ve yan resimlerini paylaşmanızı rica etsem sanırım zahmet olmaz. Bana kolay bir imalat gibi göründü,imalatı daha basitse bende uygulamak isterim. Şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #6 : 04 Nis 2017 23:08:50 »
   Emre Bey merhaba,
   Mail adresinizden isminizin Emre olabileceğini tahmin ettiğim için Size bu isimle yazıyorum.
  Bende telli tabanla çalışıyorum ve her türlü işçiliğini kendim yapıyorum,tabanlarınızı nasıl yaptığınızı anlayamadım. Ön,arka,alt,ve yan resimlerini paylaşmanızı rica etsem sanırım zahmet olmaz. Bana kolay bir imalat gibi göründü,imalatı daha basitse bende uygulamak isterim. Şimdiden teşekkürler.
Monte işlemi yetişmedi, olduğu kadarı ile yükledim resimleri. Haftasonu tabanların tam monte yapılmış hallerinin hem resmi hem videosu güncel halde yüklemiş olurum. Hatta biten kat ve kapak da olursa onları da eklerim. Almanya da satılanın aynısı. Parça olarak çok parça ama işçilik olarak zor değil montesi.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #7 : 10 Nis 2017 23:58:47 »
   Emre Bey merhaba,
   Mail adresinizden isminizin Emre olabileceğini tahmin ettiğim için Size bu isimle yazıyorum.
  Bende telli tabanla çalışıyorum ve her türlü işçiliğini kendim yapıyorum,tabanlarınızı nasıl yaptığınızı anlayamadım. Ön,arka,alt,ve yan resimlerini paylaşmanızı rica etsem sanırım zahmet olmaz. Bana kolay bir imalat gibi göründü,imalatı daha basitse bende uygulamak isterim. Şimdiden teşekkürler.

Tekrardan kolay gesin. Haftasonu çalışmalar devam etti. Baya bir taban ve kat yaptık. Forumda fotoğraf yükleme sıkıntısı olduğu için Facebook ve YouTube sayfalarımın linklerini paylaşıyorum. Şimdilik oradan bakabilirsiniz. Vaktim oldukça buradan da yüklemeye çalışacağım.
Facebook: https://www.facebook.com/dogalaricilikcom
YouTube:

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #8 : 11 Nis 2017 08:56:00 »
  Teşekkür ederim Emre Bey, küçük farkla hemen hemen aynı yapıya sahip. Kolay gelsin,başarılar.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #9 : 11 Nis 2017 13:58:49 »
Bahsettiğim üzere kalan kısımlarını da yüklemeye çalıştım bu da kat ve tabanın birleşmiş hali. Resimleri ve videosu.
Youtube:

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #10 : 11 Nis 2017 18:10:18 »
   Kutlarım.

Çevrimdışı Ramazan DOĞAN

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #11 : 11 Nis 2017 20:53:53 »
Fotograf yuklemeyi nasil yapiyorsunuz,tapatalk'tan bir turlu yukleyemiyorum

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #12 : 11 Nis 2017 21:59:20 »
Fotoğraf yüklemesi çok sıkıntılı. Nedir bunun çözümü yokmu yönetici arkadaşlar. Ben yükledim ama iki tane anca yükledim. Boyut küçültmek gerekli falan fıstık, elli takla atman gerekli.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #13 : 08 May 2017 12:21:21 »
Yöneticiler pek resim yükleme ile ilgili bir şey yazmadı ama biz de biraz aksattık. Malum yeni gelen arılarla ilk etapta çok uğraşıyoruz ve daha düzene girmediler ve acemiler olarak zorlanıyoruz :)
Bu da 29 Nisan yaptığımız aktarmalardan sonraki genel görünümümüz.

Bu da gün sonu açıklamamız.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #14 : 08 May 2017 12:39:33 »
Bugün 07 Mayıs 2017, neler yaptık. Daha önce yarım yamalak boyayabildiğimiz iki kovanın anasına ki sadece çerçevede gezerken kafasına azıcık kalem değdirmiştik, şimdi dört kovanımızı da tek tek analarını bularak ki hepsi yaklaşık 10 dolu çerçeve boyadık. Sonra kafesledik. Daha sonra huyunu beğenmediğimiz iki kovanı belirleyerek çökerttik. Şöyle yaptık, iki kovandan ikişer, toplamda 4 adet 2 çerçeveli artı bir çerçeve silkeleme bölme aldık. Bitmedi, kalan tüm kapalılarını da yanlarındaki bala çalışacak komşu koloniye transfer ettik. bu iki koloni yaklaşık 3 çerçeveye çöktü, girişi daralttık ve kapattık. Tabi yer vermek için kabarmış verdik. Çünkü bir sürü genç ve tarlacı arısı kaldı o kovanda.
İleriye dönük o kovanın topladığı polenleri aşırmak da hedeflerim arasında :) Ayrıca Diğer bala çalışacak kolonilerimiz 10 tam dolu kapalı ile ilk katı tamamladık, üste ortada 2-3-4 kabarmış verip kenarlara ham doldurarak 2 yada 9 numaraya da erkek çerçevesi koyduk. bakalım sonuçlar ne olarak.
Besleme olarak hiç stokları yokken aldığımda 4 kovana da 4 en litre 4 su 1 şeker verdim. Sonra stok olsun diye yine 4 kovana da 2,5 şeker 1 su yaklaşık 5 er litre koyu besleme yaptım. çerçevelerde kemerler mevcut, duvarların en az biri full stok.
Bölmeleri ise 1 kapalı 1 ballı ve 1 arı silkeleme olarak yaptık, anaları bekliyorlar bakalım.
Gün sonu videomuz ise aşağıda. Videolarımızda şimdilik uygulama yaparken çekim yapamadık. Çünkü arılar acayip hırçın ve rahat durmuyor. Çok edepsizler yani. Onlarla uğraşmaktan başka bişey yapamıyorum şimdilik.