Gönderen Konu: dogalaricilik köşesi  (Okunma sayısı 6141 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #30 : 03 Ağu 2017 13:25:45 »
  Merck ürünleri genel olarak emsal ürünlerden biraz daha pahalıdır. Ancak Türkiyede oldukça pahalı olmasının sebebi Euro/ Tl. arasındaki uçurumdan kaynaklanıyor. Ben 2015 ve 2016 sezonlarında İnvertaz enzimini Türkiyeden getirttim ve kullandım,hiçbir olumsuzluk yaşamadım.Bu yıl getirtemedim,zorunlu olarak buradan kullanıyorum. Asitler aracılığı ve kaynatma yolu kullanılarak yapılan invert işleminin arıların yaşam sürelerini kısalttığı yönünde bilgiler olduğu ve Ülkede,ben  tartarla yapıyorum bakın birşey olmuyor diyen kişiler olduğu için yazma gereği duydum. kolay gelsin.
Sizin bilgi  birikiminize gerçekten vakıfım ve forum aracılığıyla çoğunu okuyan birisi olarak özentinizi anlıyorum. Lakin bazen imkanlar insana en iyisi şimdiki bu dedirtiyor.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #31 : 03 Ağu 2017 20:11:20 »
Bende emzim kullanmayı denedim ama olmadı gibi...
Enzim hala buzdolabında duruyor.
Enzimin başarılı olduğu nasıl anlaşılır?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #32 : 05 Ağu 2017 09:48:08 »
Bende emzim kullanmayı denedim ama olmadı gibi...
Enzim hala buzdolabında duruyor.
Enzimin başarılı olduğu nasıl anlaşılır?
   Merhaba, enzim ile yaptığımız şurup ekşimiyorsa başarılı olduğunu anlıyoruz. Az bir miktar yapıp 2 hafta kadar beklettiğimizde ekşimiyorsa veya kristalize olmuyorsa olay tamamdır. Enzimin çalışmamasının nedenleri olabilir,bildiğim kadarını sıralayabilirim,konu kimya ile ilgili,maddelere dışarıdan yapılan uygulamalar maddenin fiziksel veya kimyasal yapısında değişikliklere neden olur,her ne kadar kimyager değilsemde yaptığımız işle ilgili konularda öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyorum.  - Kullandığımız ürünün kullanma süresi geçmiş olabilir.  - Kullanmamız gereken ölçüde kullanmamış olabiliriz.  - Kimyasal olayın gerçekleşme koşullarını( Isı-ışık-maddenin reaksiyona hazırlanmaması,reaksiyonun gerçekleşme süresi,vs.)uygulamamış olabiliriz.
 öncelikle suyun sertliğinin,yani su içerisindeki mineral madde miktarının uygun normlara indirgenmesi gerekiyor,ekşimenin ana etkenlerinden biriside yüksek minerallerin bakteri üremesine uygun ortam hazırlamasıdır. Yani pH'ı 5-5,5 seviyelerine indirgeyeceğiz.- 1/1 şurupta 20 litreye 5 gram deniliyor,yani 10 kg şeker için 5 gram demektir bu,biz 2 şeker/1 su yaptığımızda 5 gram koyarsak indirgenme olmayacaktır doz yetersizliğinden,,,olması gereken 10 gramdır. Ben çift doz uyguluyorum,yani önerilen x 2 katı...- Enzim ilave edilmiş şurupta glukozave fruktoza indirgenme yani invert işleminin oluşabilmesi için gerekli ısı ve bu sabit ısıda bekleme süresi... Bu faktörler yerine getirilmesi durumunda dahi istenen sonuç elde edilemiyorsa,son etken  SAHTEKARLIK konusuna dayanıyor.  Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 05 Ağu 2017 10:01:52 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #33 : 09 Eyl 2017 21:07:29 »
İlgiyle takip ediyorum

1 ay kadar oldu, artık arılığa uğrar, paylaşımlara devam edersiniz inşallah

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #34 : 10 Eyl 2017 00:00:55 »
İlk ballarınız hayırlı olsun.
Stok sıfır ise 5 litre az olmuş.
Baldan çıkanlara bir 5 daha vermiştim. Bölmelere de 2 litre falan. Böyle bloke olmadan yavruya geçsinler. Üstlerinde 1,5 kilo da kek var. 20 gün falan sonra formik akabinde 15-20 kilo şeker daha vercem garibanlara.
Uzun zamandır yazamadım. Biraz meşguliyet diyelim. Sanırım 27 Ağustos falandı bir gittik arılığa.
Kolayı seçmiştim. 2-3 çerçeve olan bölmelere kabarmış boş ve polenli çerçeveler vererek 9-10 çerçeveye tamamlamıştım bütün kovanları. Üstlerine 5-8 kg 2/1 oranında invert şurup vermiştim.
1 ay sonra gördüm ki minimum 6 maksimum 9 çerçeve açık kapalı yavru atılmış. Arılar şurubu stok ve kemer yapmış. Herşey güzel.
Bütün kovanlara üstten %65 lik karton tahta ve damlalıklı ilaç şişesi kullanarak formik asit uyguladım. Tabi maske eldiven gibi ciddi önlemleri almak gerekli.
Haftaya bakacağız. Kaç arı ölmüş ne kadar arı duruyor. Ona göre bir tur daha yavru stoğu 5 kg şeker. Sonra kış stoğu 10-15 kg şeker verilecek.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #35 : 10 Eyl 2017 11:52:59 »
İnvert şurup nasıl yaptınız ya da aldınız mı?

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #36 : 10 Eyl 2017 22:50:08 »
Arılarımdan (2 kovan 5'er kg) ballarını süzdüm. Daha sonra bala çalışanlara 5 litre, 2-3 yada 4 çerçeve bölmelere ortalama 2-3 litre 2şeker/1su şerbet verdim. Bunu verirken tüm koloniler sıfır stok idi. resmen duvar bile kalmamış üstlerindeki kek ile idare ediyorlardı. Stoğu verdiğimde ise sadece bala çalışanların tamamını çektiğini gördüm. Diğerleri az yada çok bırakmıştı. Ben de invert hazırlamaya karar verdim.
Daha sonra ayrım yapmadan her koloniyi 10 çerçeveye tamamladım. Kabarmış boş verdim, polenli balsız verdim falan ve her koloni 10 çerçeve ama stok az oldu. Sonra da hazırladığım invert şuruplardan her koloniye 5'er litre verdim. güçlü güçsüz. Stok verme çeşidim alman tipi kat üstüne leğen koyup içine bocalamak. arılar alıyor. yanına da 1 kg fondan şeker, 500 gr da benim yaptığım invert kekden koydum her koloniye ve çıktım geldim. 1 ay uğramamayı düşünüyorum işlerimden ötürü. uygun bir zaman olduğunda da varroa mücadelesi. tahminim bu bir ay sonucunda olacak. invert şurup yapımını video olarak aşağıda paylaşıyorum.

Bu arada baldan çıkan 2 koloninin üzerindeki varroa stresini laktik asit ile almaya çalıştım.
varroa mücadelesinde oksalik asit, laktik asit ve formik asit kullanıyorum. bunlar organik asitler. Ancak asitlerin kullanımı sırasında ciddi riskler mevcut. gerekli teçhizat ve önlemler alınmadan yapılması ciddi kazalara sebebiyet verebilir. ben yapıyorum ama kimseye önermiyorum.
Daha önce paypaşmıştım. Yukarıdan Youtube linkinden ulaşabilirsiniz.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #37 : 26 Eyl 2017 21:38:22 »
Formik asit uygulamasında en öncelikli yapılması gerekenler GÜVENLİK ÖNLEMLERİ almaktır.
Yapımında
- Asit buharına dayanıklı gaz maskesi (asit buharını solumamak için)
- Asit Eldivenleri
- Asit gözlüğü kesinlikle kullanılmalıdır.
Teknik olarak olayı tam anlayamayan yada tecrübe konusunda zorluk yaşayanlar tecrübeli birileri ile beraber bu işi yapmaları önerilir. ASİT olayı şakaya gelmez. Videodakiler tecrübedir TAVSİYE EDİLMEZ.
Formik asit Yukarıdan %65 seyreltide, Alttan ise %85 seyreltide kullanılır. Biz yukarıdan kullandığımız için hazır satılan %85 satılan formik asitten 100 ml asite 30 ml su katarak bu asiti ortalama olarak %65 seyreltiye getirmiş bulunduk.
Bölmelere her kovana 30 ml, baldan çıkmışlara ise 60 ml olarak uyguluyorum. İstenirse asit sonrası bir ara besleme yapılıp bir tur daha uygulanabilir.
Burada da uygulamanın videosu var. Dediğim gibi bu çok tehlikeli bir olaydır. Kimseye TAVSİYE ETMEM.

Çevrimdışı muharrem

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 20
  • Yer: bayburt
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #38 : 15 Oca 2018 13:11:54 »
Öncelikle forumun ilgisi adına HOŞ BULDUK diyerek başlayayım.
Almış olduğum ham keresteyi maranguzumuz işledikten sonra örnek olarak bir adet monte ettik ve malzememizin marangozdaki hali.

Ölçüleri nedir abi paylaşır mısınız.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #39 : 20 Mar 2018 12:24:53 »
Ocak başında yaptığımız Oksalik asit damlatmasından beri uğramadığımız arılığımıza bu hafta sonu 18 Mart 2018 tarihinde ilk defa uğradık. Bizler tembel arıcılar olarak, Alman ekolünü kullanıyoruz. Balını aldığımız arılara 20-25 kg stok verdikten sonra formik asit mücadelesi, sonra arı kışa giriyor. Aralık sonu Ocak başı Oksalik damlatma ve ancak şimdi gidebildik. Bahar beslemesi yok, çerçeve verme alma yok. hiçbirşey yok. Arı kendi halinde yaşayıp çoğalıyor.
Altı açık, telli taban, Ankar şartlarında kışa giren 12 kovandan 9 sağ 3 sönmüş. Bulunduğu konum arıcılık için uygun değil, yüksek, kuzeyi ve rüzgar alan kısmı açık. İmkanlar dahilinde buraya koyabildik. Bu şartlarda bu oran. Sağ olanlar minimum 3-4 maksimum 7-8 çerçeve arı. yavru almış yürümüş. Kıştan verilen 20-25 kg stoktan 10-12 kg stokları halen durmakta.
Yapılan işlem; Stokları kontrol, stokların yanaştırılması. Sönen 3 kovandan çıkan 75 kg stoğun diğerlerine dağıtılması ki dağıtacak yer kalmayınca 2 kovana kat şeklinde verildi. Kat verilirken araya ana ızgarasıı koyarak ananın yukarı yavru atması önlendi. ballar yukarı verildi fazladan olarak. Çevre düzenlemesi.

Arılığa Giriş ve İlk kontrol Videomuz

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #40 : 20 Mar 2018 18:27:20 »
Yeni sezonunuz hayırlı olsun. Kovanlar balla dolar inşallah.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #41 : 03 Nis 2018 18:55:55 »
25 Mart 2018 tarihinde arıları kontrol ettik ve erkek çerçevesi verdiğimiz arıların çerçeveye attıkları dalaklara baktık. Taban temizliği yaptık, telli taban kovanlarımıza özgü tabi. Buna mukabil iki kovanımızı aynı arsa içerisinde 10 metre mesafeye kısa mesafe kovan taşıma tekniği ile başarıyla taşıdık.

Kovan Kontrolü ve Taban Temizliği, Erkek Çıtası kontrolü (Doğal Varroa Mücadelesi)
Video:

Erkek Çıtası kontrolü

Yavrulu çerçeve düzeni

Pratik telli taban temizliği

Katın taban üzerine konulması

Kısa Mesafe Kovan Taşıma Tekniği ile Taşıma
Video:

Kovan girişlerinin doğaya uygun çam benzeri dallar ile kapatılması. Arıların kendilerini çıkışın farklı olduğuna inanması. Burada amaç arıların birden bire dışarıya çıkamayacak şekilde çıkışın kapatılması, güneşin direk görülmesinin önlenmesi ve ağaçta olan yuvanın devrildiği arılar tarafından düşünülmesi ve inanılması. Böylece yeni koordinatlarını ezberlemeleri gerekecektir ;-)

3 gün sonra önündeki çam dalları temizlenebilir.

1 Nisan haftası çekim yapamadık.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #42 : 24 Nis 2018 20:57:58 »
Arılık Kontrolü (Ham petek kabartma, Arıyı 2. Kata Çıkartma ) - 15 Nizan 2018
15 Nisan da yaptığımız arılık kontrolünü girelim dedik. biraz geç oldu ama hayırlısı.

Çevrimdışı dogalaricilik

  • *
  • İleti: 80
  • Katkı 0
Ynt: dogalaricilik köşesi
« Yanıtla #43 : 24 Nis 2018 21:39:10 »
Arılık Kontrolü (Arıyı 2. Kata Çıkartma ) - 22 Nizan 2018
Bu hafta arılığımızı kontrol ettik ve 2 hafta uğramama ihtimalimize binaen nüfus baskısını azalttık ve stok takviyesi yaptık. Ayrıca kalabalık olan kovanımıza 3. katı 8 ham 2 kabarmış olarak girerek arılarımıza işte vermiş olduk.