17.04.2016
15 gün önce Nisanın 2 sinde 3 kovanımdaki ana arıları daha kolay seçebilmek için boyadım. Ancak boyadıktan sonraki hafta sonu hava kötü olduğu için kovanlara bakamadım.
16 Nisan günü ana arıların üçünü de günlük yumurtayı da gördüm.
1. Kovanım 8 çıta oldu. Tüm çıtalarda arı var ve 6 çıtada yavru vardı
2. Kovanım 9 çıta oldu ve 8 çıtada yavru vardı.
3. Kovanım 4 çıta ve 2 çıtada yavru vardı. Bu kovan anasından olmalı ki gelişmiyor.
Bu arada 3 kovanımın da anaları 2016 yılının anası.
17 Nisan günü 8 çerçeveli kovan modelini uygulamak için tanıdık bir kovacıya giderek 30 liraya 2 tane ballık satın aldım. 30 liraya da kapak ve 30 liraya da plastik polen tuzaklı kovan altlığı aldım. Yani bir kovan bana 120 liraya mal oldu. Evde de 1 ballık daha vardı.
Biraz çılgınlık olsa da yaptıklarımı yazmak istiyorum.
(Geçen sene ana arıda büyük sıkıntı çektim ve kendim üretmek istiyorum. Tüm çabam bu yönde ama arımın da hem çoğalmasını hem bal almak istiyorum. Nasıl olacaksa

)
1. Kovanım 8 çerçeve idi. Kuluçkalık olarak 7 tane ham petek ve koydum ve dördüncü Sıraya alttan çektiğim yavrulu bir çıta yerleştirdim. O çıtanın yerine de ham petek koydum. 4 litre 1/5 oranında şerbet ile yemleyerek kovanı kapattım.
2. Kovanım 9 çerçeve idi. Bu kovandan 1 çerçeveyi. 1 temel petek, 1 örülmüş petekle beraber ayrı bir kovana koydum. Koyduğum 1 çerçevede 0-3 günlük yavru olmasına dikkat ettim. İlerleyen günlerde bu kovana destek yapmayı düşünüyorum. Amacım ana arı memesi yaptırmak.
Geriye kalan 8 çerçeveye 8 çerçeveli kovan modelince kuluçka attım. Yalnız kuluçkalıkta 2 tanede geçen yıldan kalma örülmüş petek var.5 litre 1/5 oranında şerbet vererek kapattım.
3. Kovanıma kat atma işlemi yapmadım. Bu hafta sonu şayet 3 çıtada yavru görürsem ona da kat atmayı düşünmüyor değilim.
Şimdi kuluçkalık attığım kovanları tekrar ne zaman şerbetleyeceğim bunu araştırıyorum.
