Gönderen Konu: Emrah ÇITAK'ın Köşesi  (Okunma sayısı 3112 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« : 10 Oca 2017 20:34:09 »
Şuan da 3 kovan arımla arıcılık yapmaktayım umarım ilerleyen zamanlarda soru ve arılığımla ilgili gelişmeleri buradan paylaşacağım.  :)

Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Arı Ustası

  • *
  • İleti: 229
  • Katkı 11
    • Facebook
  • Koloni sayısı: 35
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #1 : 10 Oca 2017 22:14:16 »
Köşeniz hayırlı olsun
Edep İle Gelen Lutuf İle Döner

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #2 : 11 Oca 2017 00:20:02 »
Ben iki ile başlamıştım.  :-[
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #3 : 29 Oca 2017 16:29:37 »
   23 Ocakta kovanlarıma baktım ( 3 kovanım var )
   Hava sıcaklığı 2 derece idi. Kovan önlerinde tek tük arı hareketi gördüm.
   Amacım arılar yaşıyor mu bakmak polen tuzaklı 1 ve 2. Kovanlarıma naylon örtü örtmek, bal durumunu kontrol edip proteinli kek vermekti.
   1. Ve 2. Kovanda arıların faaliyette olduğunu gördüm. Naylon örtüyü örtüp her kovana 200 gr kadar proteinli kek verdim. Kovan kapaklarının altına strafor koyarak kapattım.
   3. Kovanda çok da çok hareketli idi. Örtüyü kaldırmamla saldırmaları bir oldu. Bu kovana da 200 gr kadar kek verdim. Örtü bezini çiftledim ve üstüne strafor koyarak kapattım.
   Bu soğuklarda etkisi olmasa da varroa için varroa çubuklarından birer tane koydum kovanlara.
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Ahmet Bakan

  • *
  • İleti: 41
  • Katkı 2
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #4 : 17 Şub 2017 16:52:04 »
3 Kovanla 333 kilo bal alırsın inşallah Allah kolaylık versin..

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #5 : 25 Şub 2017 22:30:55 »
3 Kovanla 333 kilo bal alırsın inşallah Allah kolaylık versin..
Amin inşallah :)
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #6 : 26 Şub 2017 14:32:16 »
Şubat ayı arılık bakımından video

Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #7 : 28 Şub 2017 18:42:52 »
Şubat ayı kovan kontrolü 2

Emrah ÇITAK

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #8 : 05 Mar 2017 22:32:25 »
Bugün kovan kontrolü yaptım.
•   Önce polen tuzaklı olmayan bir kovanım vardı. Polen tuzağı ve uçma tahtasını 30 tl almıştım. Ona takmak istedim ama elimde yedek kovan olmadığı için ballıklardan birine polen tuzağını taktım.
•   Çok da güzel oldu ve kovanı, yeni kovana naklettim.
•   Sonra tüm kovanlarda çıtalara baktım.
•   Kapalı gözlü ve açıkgözlü yavrular mevcut.
•   Ağaç budama işinden yorgun olduğum için fotoğraf çekemedim.
•   Sonrada 3 kovanıma da 1 er kg kek verdim. (Tabi kovanlara baktıkça.). Şerbette verecektim ama yorgunluğuma geldi. Birde havalar soğuk gidiyor ne olur ne olmaz dedim.
Tek bir sorun var şuan bir ballığım eksik  ;) Bakalım onu kaça alacağım.
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #9 : 04 Nis 2017 01:24:15 »
Son durum nedir?
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #10 : 17 Nis 2017 22:32:44 »
17.04.2016
15 gün önce Nisanın 2 sinde 3 kovanımdaki ana arıları daha kolay seçebilmek için boyadım. Ancak boyadıktan sonraki hafta sonu hava kötü olduğu için kovanlara bakamadım.

16 Nisan günü ana arıların üçünü de günlük yumurtayı da gördüm.

1.   Kovanım 8 çıta oldu. Tüm çıtalarda arı var ve 6 çıtada yavru vardı
2.   Kovanım 9 çıta oldu ve 8 çıtada yavru vardı.
3.   Kovanım 4 çıta ve 2 çıtada yavru vardı. Bu kovan anasından olmalı ki gelişmiyor.

Bu arada 3 kovanımın da anaları 2016 yılının anası.

17 Nisan günü 8 çerçeveli kovan modelini uygulamak için tanıdık bir kovacıya giderek 30 liraya 2 tane ballık satın aldım. 30 liraya da kapak ve 30 liraya da plastik polen tuzaklı kovan altlığı aldım. Yani bir kovan bana 120 liraya mal oldu. Evde de 1 ballık daha vardı.

Biraz çılgınlık olsa da yaptıklarımı yazmak istiyorum.
(Geçen sene ana arıda büyük sıkıntı çektim ve kendim üretmek istiyorum. Tüm çabam bu yönde ama arımın da hem çoğalmasını hem bal almak istiyorum. Nasıl olacaksa   ;))

1.   Kovanım 8 çerçeve idi. Kuluçkalık olarak 7 tane ham petek ve koydum ve                dördüncü Sıraya alttan çektiğim yavrulu bir çıta yerleştirdim. O çıtanın yerine de ham petek koydum. 4 litre 1/5 oranında şerbet ile yemleyerek kovanı kapattım.

2.    Kovanım 9 çerçeve idi. Bu kovandan 1 çerçeveyi. 1 temel petek, 1 örülmüş petekle beraber ayrı bir kovana koydum. Koyduğum 1 çerçevede 0-3 günlük yavru olmasına dikkat ettim. İlerleyen günlerde bu kovana destek yapmayı düşünüyorum. Amacım ana arı memesi yaptırmak.
Geriye kalan 8 çerçeveye 8 çerçeveli kovan modelince kuluçka attım. Yalnız kuluçkalıkta 2 tanede geçen yıldan kalma örülmüş petek var.5 litre 1/5 oranında şerbet vererek kapattım.

3.   Kovanıma kat atma işlemi yapmadım. Bu hafta sonu şayet 3 çıtada yavru görürsem ona da kat atmayı düşünmüyor değilim.
Şimdi kuluçkalık attığım kovanları tekrar ne zaman şerbetleyeceğim bunu araştırıyorum.  :)
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #11 : 18 Nis 2017 08:43:54 »
  Emrah Bey,üretmek istediğiniz anaların kaliteli olmasını istiyorsanız,yaptığınız bölmeye + 1 çerçeve arı(2 olsa daha iyidir) daha silkmenizde yarar var. Yaptığınız bölmeye 2 değil 3 çerçeve koymanız daha iyidir. bölme yaptığınız tarihten 5 gün sonra,eğer kapanmış meme varsa,bunları bozup,açık olanlardan az sayıda bırakmanız iyi olacaktır. Kolay gelsin.

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #12 : 18 Nis 2017 17:51:52 »
  Emrah Bey,üretmek istediğiniz anaların kaliteli olmasını istiyorsanız,yaptığınız bölmeye + 1 çerçeve arı(2 olsa daha iyidir) daha silkmenizde yarar var. Yaptığınız bölmeye 2 değil 3 çerçeve koymanız daha iyidir. bölme yaptığınız tarihten 5 gün sonra,eğer kapanmış meme varsa,bunları bozup,açık olanlardan az sayıda bırakmanız iyi olacaktır. Kolay gelsin.

Yorumunuz için teşekkür ederim Mehmet Peker bey. Bende aslında dediğiniz gibi yapmak istedim ama kuluçkalıkları yeni koyduğum için cesaret edemedim. ama ana memelerini dediğiniz gibi bozup sonrada 1 çıta daha arı silkeleye bilirim. bunun için cumartesiyi beklemem lazım
Emrah ÇITAK

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #13 : 18 Nis 2017 21:24:00 »
  3 çerçeve olayını göz ardı etmeyin,arıların doğaları gereği 3 çerçevenin altı uygun değil diye okumuştum. Adım Mustafa Peker, sadece Peker'i kullanırsanız sevinirim,zira uzun seneler Peker Abi olarak anıldım, İnt.sosyal sitelerde ve Forumumuzda Mustafa Abi diye hitap etmeye başladılar,böylede gidiyor ama alışmaktada zorlanıyorum. Kolay gelsin.

Çevrimdışı Emrah ÇITAK

  • *
  • İleti: 78
  • Katkı 0
  • Oku, izle, dinle ve öğren
  • Koloni sayısı: 3
Ynt: Emrah ÇITAK'ın Köşesi
« Yanıtla #14 : 18 Nis 2017 22:41:46 »
  3 çerçeve olayını göz ardı etmeyin,arıların doğaları gereği 3 çerçevenin altı uygun değil diye okumuştum. Adım Mustafa Peker, sadece Peker'i kullanırsanız sevinirim,zira uzun seneler Peker Abi olarak anıldım, İnt.sosyal sitelerde ve Forumumuzda Mustafa Abi diye hitap etmeye başladılar,böylede gidiyor ama alışmaktada zorlanıyorum. Kolay gelsin.
tamamdır sağolun
Emrah ÇITAK