Arıcılık > Köşeler

Erdinç KIRATLI köşesi

(1/3) > >>

cnidre:
Merhaba,

Arıcılık, küçük yaştan beri öyle veya böyle arılar ile aynı ortamda olduğum/bulunduğum ve çok yakınlarımın da bir hobi uğraşı olduğu gibi bende de arıcılık bir hobi isteği haline dönüşmeye başladı.



Önceleri, Bulgaristan'da rahmetli dedem, şu anda hala babam Sakarya bölgesinde 5-10 koloni ile hoby olarak uğraşmaktadır, bende de hep merak konusu olduğundan, zaman zaman babama yardımcı olmuş olsamda, bende burada, Ankara'da, emekliliğimin arifesinde, en azından 2koloni ile 2016 başlarında denemeye karar verdim.

Tabi babam tüm kovanlarını zamanında kendi yaptığı için, bende ondan esinlenerek ve aynı yolu izleyerek kendi kovanlarımı bizzat kendim yapmak istedim. 2017 yılı başında da daha detaylı araştırmaya başladım ve piyasadaki kovanlarda ölçü karmaşasını görünce, kesin olarak kendi kovanlarımı bizzat kendim yapmam gerektiği kararına vardım.





Uzun süre araştırmalar sonucu full telli derin taban, Langstroth(LR) kuluçkalık, kuluçkalık üstü kemer vazifesi görecek ve aynı zamanda Farrar tipi Dadan Blat yarım ballık, esas bazı ballıkları yine LR tipinde, kek ve şerbete uygun api yemlik(sanırım yemliği de kendim yapacağım) ve yine kendi imalatım kapak ve derin taban yapmaya karar verdim.

Tüm bu yapacaklarım içinde bir yandan yardımcı malzemeleri araştırmaya başlayarak, AliExpres, diğer yabancı siteler ve Bauhaus'tan gerekli alet edevatları temin etmeye başladım. E tabi ki, ve asıl makine:



Bu arada belirtmekte yarar var, ben iyi derecede Bulgarca, Makedonca, Rusça ve kısmen Sırpça , az İngilizce dillerine hakim durumda olduğumdan tüm mevcut forumlardan kovan standartlarını sorgulamış ve yukarıda da belirttiğim gibi Langstroth ve yarım ballıklar ile de gerektiğinde Farrar tipine dönüş yapabilmek maksadı ile çok gövdeli kovanlarda karar verdim(türkçeyi 23 yaşımdan sonra öğrendiğim için, imla hatalarım için afola).

Karar: Tip Alman Zander(Zarge), ölçüler LR ve Farrar, Ankara koşulları için tahta kalınlığını 25mm olarak uygun gördüm.



Zander tipi normal bir kuluçka ve ballıkta tek dezavantajı var bana göre, o da ilave 4 parça ve yanların bu parçalardan dolayı uzamış olacağı sebebi ile de kuluçkalığı biraz daha ağırlaştıracak olması, ancak en basitçe ev ortamında yapılabilecek en basit bir kovan tipidir.

Öncelikle bir demo çizim programı yardımı ile kuluçka, ballık, dip, kapak ve diğer ufak tefekleri sanal ortamda hazırlamam ve teidi denemelerim sonrası asıl ilk prototip sanalda ortaya çıkmış oldu.



Tüm ölçülerin uyumluluğunu ve doğruluklarını sanal ortamda teid ettim ve şu ağna kadar araştırdıklarımı hayata geçirmeye karar verdim.



İlk marangozluk antremanımı snelgrove bölme tahtası ile denemeye karar verdim.



Devamında ana arı ızgarasını çerçevelemeye çalıştım.



İlk kuluçka denemesi, 450 x 381 ilk karar kıldığım ölçüydü, ancak daha sonra bu ölçü Ankara bölgesinde gereksiz geniş olacağını düşünerek(ki 8li mi 10lu mu diye baya bi iki arada gezer oldum) aşağıdaki ölçülerde karar kıldım ve yeni ölçüm 375 x 450 oldu

İlk topladığım kuluçkayı, biraz zorlanarak ta olsa parçaladım ve yeni ölçülere göre keserek tekrar tamamladım.



Bu arada sistem konusunda da bi hayli araştırmalarım oldu. Ancak, henüz kovanlarımı koyacağım/bulunduracağım nokta belli olmadığı için hem sanal ortamda ve hemde fiziki olarak dolaşarak araştırmalar yaptım ancak esas sistem konusunda bir neticeye varamadım.

En yakın nokta K.Kazan olarak belirledim, arazi satın alma fikri bile oluştu, ancak bir mobilyacı arkadaşımın Kazan yakınlarında kullanmadığı arazisi olduğunu öğrenince orada denemeye karar kıldım.

Yer köye yakın, etrafında meyve/sebze bahçeleri, nerdeyse her evde ve yollar kenarında akasya ıhlamur ağaçları, mayıs başı açmaya başlayan macar fiy meraları ve ancak asıl bal akımının 20hazirandan sonra kekik, geven ve bilimum tiken çeşitlerinden oluştuğu ve bölge arıcıların bal sağımını eylül ayında [?!?!] yaptıkkarı ilk örendiklerim arasında oldu.

Bu arada 2017 sonuna doğru asıl kovan şekil almaya başladı, etkileri/avantajları/dezavantajları hk. hiç bir fikrim olmadığı, ancak basitçe yapabileceğimi düşündüğüm, çünkü marangozluk işi ile köyde küçük yaşlarda çocukça uraşlarım dışında elime çekiç çivi almayan birisi için yine zander tipi gibi bir basit yapım olmalıydı.



( :) devam edecek)

Onur Özer:
Erdinç bey hayırlı olsun köşeniz.

Düşünüyorum da arıcılık standardı diye birşey yok gibi, dünyanın dört bir yanında farklı ölçüde farklı tip arıcılık var. Herkes bir şekilde kendine has bir ölçü koymuş.

Ülkemizdeki langstroth ölçüleri de diğer ülkelere uymuyor.

Rahip Adams da kendi çalıştığı kovan tipini kendi belirlenmişti, 20 inç karelik kuluçka, 6 inç yarım ballık..

Farklı dillere olan yatkınlığınızı da göz önünde bulundurarak soruyorum, orta anadolu iklimine uygun kovan tipi sizce ne olmalı?

Kısa süren bal akımı, ardından bozkırın sıcağı, sert ve kuru kışlar..

Zander? Langstroth? Dadant? Ölçüler?

cnidre:

--- Alıntı yapılan: Onur Özer - 27 Ağu 2018 05:52:43 ---Erdinç bey hayırlı olsun köşeniz.

Düşünüyorum da arıcılık standardı diye birşey yok gibi, dünyanın dört bir yanında farklı ölçüde farklı tip arıcılık var. Herkes bir şekilde kendine has bir ölçü koymuş.

Ülkemizdeki langstroth ölçüleri de diğer ülkelere uymuyor.

Rahip Adams da kendi çalıştığı kovan tipini kendi belirlenmişti, 20 inç karelik kuluçka, 6 inç yarım ballık..

Farklı dillere olan yatkınlığınızı da göz önünde bulundurarak soruyorum, orta anadolu iklimine uygun kovan tipi sizce ne olmalı?

Kısa süren bal akımı, ardından bozkırın sıcağı, sert ve kuru kışlar..

Zander? Langstroth? Dadant? Ölçüler?

--- Alıntı sonu ---

Merhaba Onur Bey,

Güzel dilekleriniz için teşekkürler.

Standard var aslında, ancak birçok yerde bu sdt.ları herkes kendi koşullarına göre yorumlamış( bir örnek ), Langstrouth orijinal çerçevesi 232mm örneğin.

Ben şahsen, Nisan18 başı itibari ile arılara çok daha yakın olmaya, birebir ilgilenmeye başladım. Bu kısa süre içinde, bu sene bulunduğum yerde, kuluçkalıkta kullandığım gövdeyi ballık için de kullandım, ancak sanırım yarım ballık olsaydı çok daha isabetli olacaktı. Dolayısıyla bence, belkide anadolu sistemi Hibrid olmalı, yani Langstroth kuluçka, 3/4 ballık. Hatta, 10 yerine, 8 çerçeveli kovanlar ile sanki daha rahat çalışılacak gibi. Bozkırın sıcağı için min 25mm duvar kalınlığı önemli tabi.

Hepsini deneyeceğim inşallah, hazırlıklarımı yaptım, Allah sağlık, sıhhat ve ömür verirse, seneye denemelere başlıyorum, bölgeme en doğru sistemi bulana kadar. :)

Şu an için kendi kovanlarımın her parçasını bizzat kendim yapıyorum, şu aşamada 10ad takım kovan max. düşündüğüm sayı(çünkü henüz haftasonu arıcısıyım)

Seneye en önemli hedefim, arıları biraz daha yakından tanımak, bununla birlikte önce bölgeye en uygun anaları keşfetmek, ve tabi kendi analarımı üretmeye başlamak/çalışmak/öğrenmek.


Selamlar



...send from my device with using Tapatalk Pro

Onur Özer:
Allah kolaylık versin, sonuçları merakla bekliyorum

Onur Özer:
Erdinç bey,

3/4 ballıkta, ballık yüksekliği 17 cm, çerçeve yüksekliği 16 cm, tabi çerçeve altı uzunluk langstroth 44 cm.

Sizce bunun mantığı nedir?

Yani neden 26 cm tam ballık langstroth ölçüsü ikiye bölünüp 13 +13 cm yükseklikte 2 adet ballık ve de 12 + 12 cm yükseklikte 2 adet yarım çerçeve değil de 17 cm lik ölçü?

Anlamış değilim

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git