Gönderen Konu: İzzet'in Köşesi  (Okunma sayısı 10814 defa)

  • *****
İzzet'in Köşesi
« : 10 Ara 2016 01:53:43 »
Türk Arıcısı Piyon mu?

Elitlerin söylemleri şu şekilde; Türkiyedeki arılar birer gen kaynağıdır korunmalıdır. Dışardan getirilen arılar da bu genleri kirletmektedir.

Bu kir meselesi başlı başına bir yazı konusu. Altın çamura düşünce kirlenir de çamur altına düşünce ne oluyor?
Kirletilmemiş bu çok ama çok kıymetli genlerimiz neden ve kimin için kıymetlidir?

Bu eline arı almamış, evine propolisli ellerle gitmemiş elitlere üzerinde çalışacak malzeme lazım. Diyecek ki ben bu arıyı buldum bakın şimdi de ıslah edicem. Bir diğer elit ben de bu arının şu degerini şöyle buldum. Bir diğer elit bunu üretip para kazanacak. Velhasılı kelam bu takım elbiseli elitler kendi aralarında paslaşıp duracaklar.

Şimdi geldik biz ezik arıcılara. Biz ne yapacağız? Bekleyeceğiz.

Neyi bekleyeceğiz? Bu elitlerin tamam alın bunu kullanın diye onumuze bir arı atmasını bekleyeceğiz. Hadi buna da razıyız ama onumuze atılan arının ne bal, ne oğul, ne sakinlik değerlerini bileceğiz. Neden? Çünkü eline çerçeve almamış elitler bizden daha iyi biliyorlar. İyi demişlerse iyidir.

Mecburuz ya alıp kullanacağız. Bir sürü para dökeceğiz bir umutla. Sonra diyeceğiz ki bu arıyı kullanıyoruz ama geçinemiyoruz ne yapcaz elit abi?

Elit abi diyecek ki floradandır, iklimdendir, rüzgardandır ama arıdan değildir. Biz de piki diyip gidicez. Kanunu koyan elit amcalar, uygulayan elit amcalar, itiraz makamı yine elit amcalar. Arıcının kaçacak yeri yok.
Sonra yandaki arıcı arkadaşa gidicez dizinde ağlamaya. Ama adam mutlu. Neden diye sorucaz? Adam diyecek ki ben yurtdısından aslı asaleti belli, verimi belli ana arılar getirdim para kazanıyorum diyecek.

Kulaktan kulağa bu efsane yayılınca kıçına tek bir arı iğnesi batmamış elit amcalar da duyacak tabi. Bir panik havası esecek. Neden? Şimdiye kadar arıcıyı 50 lerden kalma ninnilerle uyuttukları, tek dertlerinin kendi kişisel kariyerleri olduğu, arıcı için tek bir araştırma geliştirme yapmadıkları ortaya çıkacak ta ondan.

Ben tarım bakanı olsam, arıcılık adına devlet kurumlarında makam işgal eden görevlilere şunu sorarım; ""arıcımın veririminin artması adına nasıl bir iş yaptın?""
Kavanozlama tesisi yaptım, ana arıyı yarı fiyatına verdim, kovan verdim diyeni görevinden atar şimdiye kadar aldığın maaşlarıda geri ver derim. Çünkü bunlar arıcının ürününü artırmasına yönelik değil zaten aldığı ve hazırda olan ürünü değerlendirmesine yöneliktir. Tarım bakanlığı şunu bilmelidir ki arıcının aldığı verimin artırılmasına yönelik yapılabilecek tek ama tek çalışma "ıslahtır". Koloni yonetimi eğitimi, modern kovan felan ikincil işlerdir.
Hollstein(Buckfast), simental(Karniyol) ve piç inek(kekotip) aynı merada aynı saatlerde yayılsa bile aynı sütü(balı) vermez.

Dağıldım yine.

Konuya dönersek bu yatış elitleri foyaları ortaya çıkınca ne diyorlar? Bunlar yurtdısından ana arı getirip bizim genlerimizi kirletiyorlar. Kaçakçı bunlar.. La yürü git! Ben de diyorum ki sizin genleriniz yurtdısından gelen genleri kirletiyor.
Yurtdısından angusu, hollsteinı, ligorini, getiren devlet elitler istemiyor diye kıt kanaat geçinen, kaçakçı olan arıcılar.
Kusura bakmasınlar da bu işler elitlerin şeyinin keyfine göre değil.

Ben ekmek parama bakarım.

« Son Düzenleme: 11 Ara 2016 06:39:32 Gönderen: İzzet Akçay »

Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Arı Ustası

  • *
  • İleti: 229
  • Katkı 11
    • Facebook
  • Koloni sayısı: 35
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #1 : 10 Ara 2016 11:39:14 »
Köşeye kurulmuşsun hocam :)
Edep İle Gelen Lutuf İle Döner

Zulfu

  • Ziyaretçi
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #2 : 10 Ara 2016 21:48:55 »
Bu koseye bir Semaver sart.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #3 : 11 Ara 2016 06:43:16 »
Balın maliyeti.

- Yaşamak için gerekli para. 12x4 000= 48 000
- Yer kirası.                                 3x3 000= 9 000
- Yol masrafları                       3x3 000= 9 000
- Besleme masrafları                                = 10 000
- Malzeme giderleri                             = 5 000
- Mum+Çerçeve                                      = 7 000
                                              Toplam = 88 000

Balın kilosu 10 tl olsa bize arıcılıkla hayatımızı idame ettirmek için 9 ton bal gerekli. Kovan başı 50 kg bal alsam ben bu parayı en fazla 200 kovanla kazanırım. Bence bal fiyatları normal. Sorun kovan başı 14 kg rekolte ile bu parayı kazanmaya çalışmanız.

Aslında hatanız bu da değil. Hatanız arkadaşlar, bir şekilde başa seçilen (Hatta seçilmeyen) insanlara sorgusuzca inanmanız. Birileri size bu arı en iyisi diyor o arıdan 14 kilo bal alıyorsunuz.

Hesap sorduğunuz da "Doğada yoksa nasıl getirecek?" cevabını alıyorsunuz. İnanıp geri dönüyorsunuz. Yine hata. Demiyorsunuz ki "Yahu adam benim 5 km ilerimde 60 kilo bal aldı?" Aslında diyemiyorsunuz çünkü denemiyorsunuz.
Her önünüze gelene fikir danışıp daha da kötüsü hepsine inanıyorsunuz. Örneğin birisine ben Buckfast arısını deneyeceğim ne dersin? diyorsunuz, adam Buckfast balı cıvık oluyor diyor, vazgeçiyorsunuz. Ama demiyorsunuz ki cıvık bal ekşir, arı da o balla yaşayamaz. Sen sallıyorsun arkadaş. Ulan bir kere arının balı cıvık bırakması doğal seleksiyona aykırı diyip ağzının ortasına bir tane yapıştırmıyorsunuz.

Arıcı ne yapacak? Ya sizi çeşitli yalanlarla uyutup elindeki materyali size itelemeye devam eden kişilerin doğal yoldan ölüp gitmesini bekleyeceksiniz ya da ipleri elinize alıp bi defol git diyeceksiniz..

Alın teri ile yapılan arıcılığı takım elbiseli kişilerin yönetmesine müsade etmeyeceksiniz...

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #4 : 11 Ara 2016 06:45:27 »
Efsane arı Perna

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #5 : 11 Ara 2016 06:48:00 »
Sıkça sorulan soru: Tel tabanlardan polen nasıl toplanır.

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #6 : 11 Ara 2016 06:50:25 »
Şu yakışıklılığa bakın.  8)

« Son Düzenleme: 17 Ara 2016 04:33:04 Gönderen: İzzet Akçay »

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #7 : 24 Ara 2016 08:53:11 »
Şimdilik buralardayım.. :)
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Esat Eryılmaz

  • *
  • İleti: 108
  • Katkı 1
  • Koloni sayısı: 40
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #8 : 26 Ara 2016 23:39:44 »
Şimdilik buralardayım.. :)
Hocam Allah razı olsun.Zor sabrettim.Patlamaya az kalmıştı.

Çevrimdışı Hayati Meral

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 1
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #9 : 30 Ara 2016 12:28:29 »
Hocam faydalanıyoruz teşekkür ederim. Bu verimleri (50-60kg) hiç yerli arılardan alabildiniz mi? Yani başka bir deyişle,  sizin uygulamalarınızı yapmaya çalışacağız, yerli arılarla bu kg' lara yaklaşabilir miyiz?
Arıcı arkadaşlardan, yerli arı ile çalışıp da üst üste 50-60 kg' lara ulaşanlar lütfen yazsınlar. Teşekkür ederim...

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #10 : 30 Ara 2016 14:14:24 »
Hocam faydalanıyoruz teşekkür ederim. Bu verimleri (50-60kg) hiç yerli arılardan alabildiniz mi? Yani başka bir deyişle,  sizin uygulamalarınızı yapmaya çalışacağız, yerli arılarla bu kg' lara yaklaşabilir miyiz?
Arıcı arkadaşlardan, yerli arı ile çalışıp da üst üste 50-60 kg' lara ulaşanlar lütfen yazsınlar. Teşekkür ederim...

Yerli yabancı arı demeyelim. Islah edilmiş ılah edilmemiş arı demek daha uygun.8 lik sistemde son yazımda bu konuya ilişkin bir iki cümle yazdım.

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #11 : 30 Ara 2016 15:36:23 »
Bu sene oksalik asit vermek istemedim.
Birolun da tavsiyesi ile bitkisel ? olduğu söylenen bir ürün denemeye karar verdim.

Portakalın körük içerisinde etki ettiği biliniyor. Tütsü olarak iş görür mü onu da merak ettim. Denedik bakalım.

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #12 : 30 Ara 2016 16:03:46 »
Yavruyu bırakmayan kolonide bitkisel ürünün 4 saat!! sonraki sonucu... Enteresan..

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #13 : 30 Ara 2016 16:32:38 »
Arının durumu ne? :)

  • *****
Ynt: İzzet'in Köşesi
« Yanıtla #14 : 30 Ara 2016 17:07:34 »