Gönderen Konu: Mustafa Peker İskar Köşesi  (Okunma sayısı 7215 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #15 : 22 Ağu 2017 18:37:18 »
   Konu hayvan sağlığı ve beslemenin bu konudaki önemi olduğu için,özellikle veteriner Arkadaşımız Kerem Beyin bu konu hakkında yazacakları bizler için yönlendirici olacaktır.
   Okuduğum bir araştırmada,,Prof. Şiller'in(orijinali böylemi yazılır bilmiyorum),Arılarının kış mevsiminde ve erken ilkbaharda ihtiyacı olan stok beslemesinin her 1 litresine 15 damla formik asit ilavesi yaparak nosema(hangi türü belirtilmemiş)hastalığını tedavi ettiği yazılıyor.
    Aynı araştırmada,formik asit'in,ana arının yumurtlama aktivitesini arttırdığı belirtiliyor ve bu araştırmanın sonuçları bir çizelge ile aktarılıyor. Formik uygulamasına başlandığı gün kovan içerisindeki yavru miktarı (( açık yavru:4.7 desimetre kare-kapalı yavru:23 dm2.)) Uygulamanın başlamasından 30 gün sonra yavru miktarı(( açık yavru.64.7 dm2.-kapalı yavru.87.7 dm2.)) başlangıçtan 60 gün sonra yavru miktarı((açık yavru:60 dm2.-Kapalı yavru:112 dm2.)) olarak tespit edilmiş.. Zander tipi langstroth kovanların peteklerinin iki yüzünün toplamı yaklaşık 16 dm2.dir. Ve genel olarak çerçevenin 1/3 ü bal-2/3'ü yavru olduğu kabul edildiğinde,bu araştırmanın sonucuna göre 60 ıncı gündeki toplam yavru alanı 182 dm2.olduğundan hareketle  11.4 çerçeve yavru olmuş oluyor. Daha iyi anlaşılması açısından şöyle hesapladığımızda: 1 dm2. petek alanında 425 işçi gözü olduğu kabul edildiğine(182 dm2.X425 adet) 77.350 adet açık ve kapalı yavru olduğu belirlenmiş oluyor,ki bu sayıda birçoğumuzun kovanlarında göremediği bir fazlalıkta.( 77.350 sayısı inanamadığımbir sayı,şöyleki. İşçi arının 21 günlük süreçte doğduğu hesabı ile;; 77350 : 21=3683 yumurta/gün,ne derece olabilir bilemiyorum.)(( Ancak burada 12 lik Dadant bakan tanıdığın kovanında 8 çerçeve saydığımızı biliyorum,buda yaklaşık bu ortaya çıkan rakamlara yakın bir sonuç veriyor))
  Kanımca bu Organik Asitler konusunu çok iyi bir şekilde araştırıp,erişebildiğimiz bilgileri paylaşmalıyız. Canlı organizmalarda Asit- baz dengesi,canlının hormonal ve fizyolojik faaliyetlerini düzenleyen en önemli etken olarak sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak belirtiliyor. 
  Konuyu toplarsak: organik asitler sadece Warroa veya dış parazitlerin ortadan kaldırılması amacı ile kullanılan bir araç olarak görülmemeli, arılarımızın hormonal ve fizyolojik performanslarını arttıran,sindim sistemlerindeki bakteri ve mikroorganizmalarla mücadele etmemizi sağlayan önemli bir araç kabul edilmeli. 
                         Hepimize kolay gelsin.
Peker abi,
Nosemayı tedavi etmese bile tek başına arının gelişimi bile çok önemli.

Aynı dönemde kontrol grubunun durumu nedir acaba?

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #16 : 24 Ağu 2017 08:48:16 »
  Nevzat Bey merhaba,
  Organik asitlerin parazit ve bakteriler üzerindeki etkileri konusundaki yazılanlara inanıyorum,neden derseniz, bal ile beslenen kolonilerde arıların parazit ve bakterilere gösterdikleri direnç,ikame ürünlerle beslenen kolonilere göre daha fazla oluyor,bu hem böyle yazılıyor,hemde denemeler bunu kanıtlıyor. Balın içerisinde bakterilerin üreyememe sebebi ne olabilir Sizce,bu durumu bal içerisindeki organik asitlere bağlıyabilirmiyiz,zira bal analizlerine baktığımız zaman,mineralleri,vitaminleri görebiliyoruz,bunların hiç birisinin bakteriler üzerinde yok edici özelliği olamaz. Bu besinle beslenen canlıların sindirim sistemlerindede aynı etkiyi yapıp bu bakteri ve mikropları elimine etmesi teorik olarak mantıklı geliyor bana. geçmiş dönemlerdeki uygulamalarımı gözününe aldığımdada yararlı olduğuna inanıyorum,,Geçen kış öncesi elimde olmayan nedenler sebebi ile  arılarıma verdiğim stok yemlemesinde formik kullanamadım,sonuç felakete dönüştü.Organik asitler olmazsa olmazımız,kovan içerisinde kullandığımızda,warroa ile mücadele etmemize yaradıkları gibi,aynı zamandada mum güvesi ile mücadele ve kovan dezenfektasyonu sağlıyorlar. Kolay gelsin.

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #17 : 25 Ağu 2017 16:20:01 »
   Bugün arıcılık malzemeleri satan mağazada bir ürün dikkatimi çekti ve satın aldım. Ürün ismi:: EGG  BOOSTER,, Üretici:: TAV veterinaria    Barcelona/ İspanya.  Yem ilavesi bir ürün. Hayvancılıkta kullanılıyormuş,mağaza sahiplerininde 600 cıvarında kovanları var,sürekli kullandıklarını belirttiler. Probiotikler-vitaminler-mineraller den oluşuyor. İçeriğinde probiotikler olması dikkatimi çektiği için satın aldım.  Probiotiklerin canlı organizmalar üzerindeki etkilerini internetten araştırırsanız yararlı olacağına inanıyorum. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 25 Ağu 2017 16:33:41 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #18 : 25 Ağu 2017 22:43:24 »
Abi eline sağlık lakin ben Kayseri'de bulamam onu. İnternetten ya da gurbetçilerden isteyeceğim artık
Emsali ya da muadili var mıdır acaba?

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #19 : 26 Ağu 2017 19:05:13 »
Abi eline sağlık lakin ben Kayseri'de bulamam onu. İnternetten ya da gurbetçilerden isteyeceğim artık
Emsali ya da muadili var mıdır acaba?
  Ben Türkiyede kesinlikle vardır diye düşünüyorum. Eğer hayvanlar için bulamazsanız,İnsanlar için olan probiotikleri gözden geçirin,sindirim sistemi için(özellikle bağırsaklar) çok yararları var. Veteriner Kerem Bey Arkadaşımız sanırım çok yoğun,ondan öğrenilebilir ama foruma pek girmiyor sanırım. Dediğiniz gibi muadili kesinlikle veteriner ilaçları satan firmaların int.sayfalarından bulunabilir.
« Son Düzenleme: 26 Ağu 2017 19:13:50 Gönderen: M.Peker İskar »

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #20 : 02 Eyl 2017 06:28:15 »
     Bütün Arkadaşlara iyi bayramlar diliyorum,herşey gönlünüzce olsun.

Çevrimdışı Şevket Topal

  • *
  • İleti: 117
  • Katkı 3
  • Koloni sayısı: 100
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #21 : 02 Eyl 2017 10:43:05 »
Sizede hayırlı bayramlar dilerim

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #22 : 22 Eyl 2017 19:19:06 »
   Sonunda işler azaldı,Arkadaşlarımız aramıza dönmeye başladı. Hoşgeldiniz İzzet  Bey.

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #23 : 23 Eyl 2017 01:09:10 »
   Sonunda işler azaldı,Arkadaşlarımız aramıza dönmeye başladı. Hoşgeldiniz İzzet  Bey.

Hoşbulduk abi. 😊

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #24 : 23 Eyl 2017 07:06:54 »
   Sonunda işler azaldı,Arkadaşlarımız aramıza dönmeye başladı. Hoşgeldiniz İzzet  Bey.

Hoşbulduk abi. 😊
  Özlettiniz kendinizi. Nöbeti devredip kış işlerine bakabilirim artık.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #25 : 23 Eyl 2017 16:21:40 »
formik asit 60 lık olmalı sanırım zira türkiyede 85 lıkler satılıyor sıkıntı olmasın sonra 
Yanlıs uygulama zarar getırebılır

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #26 : 23 Eyl 2017 19:08:31 »
formik asit 60 lık olmalı sanırım zira türkiyede 85 lıkler satılıyor sıkıntı olmasın sonra 
Yanlıs uygulama zarar getırebılır
   Evet %60 lık formik. Buradada %85 lik satılıyor,%60'a düşürüp öyle kullanıyorum.

Çevrimdışı Yasin Altan

  • *
  • İleti: 38
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #27 : 23 Eyl 2017 20:04:11 »
Nosema icin tedavi uyguluyorum bunu da ekledim abi

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #28 : 10 Kas 2017 11:41:02 »
    Bir süredir üzerinde düşündüğüm ve araştırdığım bir,iki konu hakkında Sizlerinde görüşlerinizi almak istiyorum. Hepimiz çeşitli sebeplerle arılarımıza,rafine şeker ile yaptığımız sıvı ve katı yemler veriyoruz. Sıvı ve katı gıdalar diye tanımlayamıyorum(Gıda:Canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan maddeler),zira ana madde olarak rafine şeker ile yaptığımız bu yemler Protein-Mineraller ve Vitaminler içermedikleri için gıda maddesi sınıfına girmiyor. Ve,bakımından sorumlu olduğumuz canlıları sürekli şeker ana maddeli yemlerle beslememiz durumunda( ki böyle yapıyoruz) yaşam sürelerinin kısalmasına/yaşam kalitelerinin düşmesine/ verimlerinin düşmesine,bu sebeplerlede yapılan işten maksimum faydalanma amacının ortadan kalkmasına bizler sebep oluyoruz.((( DOĞRUMUDUR  ? ))) 
   Peki,rafine şeker kullanmamamız halinde ne kullanmalıyız,ki arılarımız verdiğimiz bu yemleri kabul etsinler ve aynı zamanda bu yemler Gıda sınıfına dahil olsun ve arılarımızın temel gereksinimlerinide karşılayabilsin diye düşüp/araştırdığımda, Şeker imalatı prosesi  sonucunda elde edilen ve içeriğinde, Protein-Karbonhidrat-Enerji- Mineraller(Kalsiyum-Potasyum-Magnezyum-Fosfor-Sodyum-Demir<<bu mineraller rafine şekerde yoktur>) Vitaminler( Riboflamin<B2>,Pantotenik Asit<B5>,Kolin<B4>,Niasin<B3>//BU VİTAMİNLER SAĞLIKLI ARILARIN OLMAZSA OLMAZLARIDIR // < bu vitaminler rafine şekerde yoktur>)   Yukarıda yazdığım bütün maddelerce oldukça zengin olan bir ürün olan ve şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilen MELAS diye adlandırılan yan ürün kullanılabileceği yargısına varıyorum. Bu ürün bizde şeker pancarından elde ediliyor. 
   Pancarlar familyasını biraz daha araştırdığımızda latince adlandırılması Beta Vulgaris ve türleri olduğu , Beta Vulgaris ekstratının NOSEMBEE markası adı altında satılan ve Nosema mücadelesinde kullanılan oldukça pahalı bir ürünün ana maddesi olduğu bilgisine ulaşıyoruz.Bu ürünün nosemaya sebep olan organizmaları ortadan kaldırmayıp,içerisindeki B kompleks vitaminler sebebi ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek nosema direncini arttırdığına ,Ancak zengin Mineraller içermesi sebebi ilede bakteri ve organizmaların üremesine uygun ortam hazırlayacağına inanıyorum.
   Melasın kullanılabilirliği ile biraz daha araştırdığımızda,Organik Arıcılıkta,nektar akımı olmadığı dönemlerde kullanılabileceği bilgisine ulaşıyoruz. Bu bilgi melası çekinmeden kullanabileceğimi doğrular nitelikte . 
   Melas toptan fiyatlarına baktığımızda kullanılabilirliğine uygun bir fiyat görünüyor(buradaki melas içerisindeki şeker %52 oranında)
   --- Melas içerisindeki Protein-Mineral-Vitamin değerleri ile ilgili bilgilere,fiyat bilgisine ulaşabilen Arkadaşlarımızdan bu bilgileri ve Melas'ın arı gıdası olarak kullanılabilirliği hakkındaki düşüncelerini paylaşmalarını istiyorum.
   İkinci konu olarak: Özellikle bu yıl,piyasadaki katı arı yemlerinin içerik bilgilerinde belirtilen İNAKTİF MAYA konusu. Okuduğum bir iki yerde bu inaktif mayanın,ekmek mayası imalat prosesi sonucu elde edilen bir ürün olduğu yazılıyor. Ancak ekmek mayası sonucu elde edilebilecek böyle bir ürün bilgisine erişemiyorum. Erişebildiğim İnaktif Maya bilgisi,Bira imalatı sonunda ortaya çıkan tortunun uygun teknik yöntemlerle kurutulup toz haline getirilerek satışa sürülen bir ürün olduğu bilgisi. Şurup/kek içerisinde ve toz halinde arılara verilebilecek bir ürün. Bence avantajı,,kullanıldığı ürün içerisinde aktif hale geçmeyeceğinden fermentasyon olmayacağı ve ürünlerin bozulmasına neden olmayacağı.
   İnaktif bira mayasını biraz araştırdığımızda canlıların sağlıklı/verimli yaşamalarını sağlayacak protein(%24-40),mineralleri içerdiğini görüyoruz.http://www.melasa-furaji.com/images/birenakasha.jpg    yazılı adreste tahlil sonuçları belirtilmiş.
   Çin fiyatı 700 dolar/ton cıvarlarında. Ülkede üretip satan varmı bilmiyorum,ama araştırılmasında yarar var,zira diğer maya türleri ile fiyat farkı(ucuzluk) dünyalar kadar.
   --- İnaktif maya ile ilgili bilgilere ulaşabilen Arkadaşların bu bilgileri paylaşmasını istiyorum.
   İnaktif Maya+ Melas+Pudra şekeri ile yapmayı düşündüğüm katı yem hakkındaki düşünce ve önerileriniz nedir ? 
   Kayıpsız bir Kış Mevsimi geçirmemiz dileği ile,Tüm Arkadaşlara selamlar.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Molasses.  Sayfanın alt kısmında sağda Melas içeriği belirtilmiş.

« Son Düzenleme: 10 Kas 2017 20:46:38 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #29 : 10 Kas 2017 14:54:41 »
google amca da araken şöyle bir yazı buldum ne kadar doğru bilemiyorum :o :o :o :o :o

şeker pancarından veya şeker kamışından şeker üretim prosesinde, kristalize şekerin santrifüj yöntemiyle ayrılmasından geriye kalan şurup. ilk aşamada elde edilen açık renkli ve yüksek şekerli melas pastacılıkta ve alkollü içki üretiminde, prosesin son aşamalarında elde edilen koyu renkli ve viskoz melas ise hayvan yemi sanayiinde ve bazı organik asitlerin üretiminde kullanılır.
---
(alıntı: rakı ansiklopedisi)
26.04.2016 23:56 subliminal persuasion