Gönderen Konu: Mustafa Peker İskar Köşesi  (Okunma sayısı 7218 defa)

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #31 : 10 Kas 2017 16:24:31 »
fiyatı da buu
https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/melas-1-litre-1-4-kg-seker-pancari-melasi-sulfursuz-ucretsiz-kargo-312227629
  Bilgi için çok teşekkür ederim,fiyat oldukça yüksek. Fiyata şeker fabrikalarından ton bazında bakmakta yarar var düşüncesindeyim.

Çevrimdışı onurekrem

  • *
  • İleti: 13
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #32 : 10 Kas 2017 18:39:16 »
Bildiğim kadarıyla apiyem içerisindeki maya da inaktif..Ama  ev yapımı kek formüllerinde kullanılan maya yani ekmek mayası  sanırım inaktif değil doğrumudur?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #33 : 10 Kas 2017 20:42:01 »
Bildiğim kadarıyla apiyem içerisindeki maya da inaktif..Ama  ev yapımı kek formüllerinde kullanılan maya yani ekmek mayası  sanırım inaktif değil doğrumudur?
  Evet,Ev yapımı keklerde kullanılan maya inaktif değil,zira inaktif mayanın ismi son zamanlarda gündeme gelmeye başladı. Kimi arkadaşlar ekmek mayası kullanıyorlar. Ben kuru bira mayası kullanıyorum,zira içerisindeki protein %45( ekmek mayasının 2 katı cıvarında).
« Son Düzenleme: 14 Kas 2017 21:37:17 Gönderen: M.Peker İskar »

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #34 : 14 Kas 2017 21:43:49 »
google amca da araken şöyle bir yazı buldum ne kadar doğru bilemiyorum :o :o :o :o :o

şeker pancarından veya şeker kamışından şeker üretim prosesinde, kristalize şekerin santrifüj yöntemiyle ayrılmasından geriye kalan şurup. ilk aşamada elde edilen açık renkli ve yüksek şekerli melas pastacılıkta ve alkollü içki üretiminde, prosesin son aşamalarında elde edilen koyu renkli ve viskoz melas ise hayvan yemi sanayiinde ve bazı organik asitlerin üretiminde kullanılır.
---
(alıntı: rakı ansiklopedisi)
26.04.2016 23:56 subliminal persuasion
  %52 şeker içerikli melas ithalatı yapan bir firma ile görüştüm,özgül ağırlığı 1.4 olarak belirtiyorlar ve ahır hayvanlarının yemlerine ilave edilen melasın bu değil daha düşük şeker oranlı ve daha katı kıvamda bir madde olduğunu belirttiler,kullandıkları terim şu anda aklıma gelmiyor.

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 30
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #35 : 15 Kas 2017 09:43:23 »
M.Peker.bey
kuru bira mayasını nereden temin edebiliriz

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #36 : 15 Kas 2017 15:17:20 »
M.Peker.bey
kuru bira mayasını nereden temin edebiliriz
  Türkiyede baharatçılarda satılıyordur. Buradada baharatçı tarzı yerlerden satın alıyorum. Fiyatı 7,5--9 euro arası değişiyor.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #37 : 16 Kas 2017 17:37:23 »
Hayırlı olsun mustafa abi,
Allah yolunuzu açık etsin.
İnşallah Kayseri ekibi olarak toplu spariş vermeyi düşünüyoruz bakalım, sayı kesinleşsin haber ederiz...
Bahara yeni planlar,,yeni denemeler....
Gel bahar gel....

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #38 : 16 Kas 2017 18:24:59 »
Hayırlı olsun mustafa abi,
Allah yolunuzu açık etsin.
İnşallah Kayseri ekibi olarak toplu spariş vermeyi düşünüyoruz bakalım, sayı kesinleşsin haber ederiz...
Bahara yeni planlar,,yeni denemeler....
Gel bahar gel....
  Allah hepimizin yolunu açık etsin. Biten her gün,başlayacak yeni günün müjdecisi. Hayatı yaşanır yapan geleceğe dönük düşünce ve planlar.

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #39 : 20 Kas 2017 20:58:43 »
Mustafa abi senin arıları damızlık olarak kullanabiliyor muyuz?

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #40 : 21 Kas 2017 10:42:18 »
   Üretilen ana arıların istenilen kalitede olmasının belli koşulları olduğunu hepimiz biliyoruz.
 Gerekli koşullardan herhangi birini üretim aşamalarında uygulamamız durumunda istenilen kaliteyi sağlayamayacağımız açıktır. Ben başlangıçtan sonuca  izlediğim yolu yazayım,sorunuzun cevabını yazdıklarım içerisinde bulursunuz.Uyguladığım yöntemler ana arı üretimi konusunda yapılmış ve sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerdir.
 Öncelikli konulardan birisi üretimi yaptığımız bölgenin uygunluğu.
 Benim üretim yaptığım bölgenin konumunun fotoğrafı aşağıdadır ve çevresinde 3,5 km.
 yarıçapındaki bölgede herhangi bir arılık yoktur.
« Son Düzenleme: 21 Kas 2017 12:52:33 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı Barış TURHAN

  • *
  • Yer: Fatsa ORDU
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #41 : 21 Kas 2017 14:07:05 »
emeğine sağlık abi bir solukta okudum anaları sabırsızlıkla bekliyorum..
B.TURHAN

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #42 : 21 Kas 2017 16:33:43 »
emeğine sağlık abi bir solukta okudum anaları sabırsızlıkla bekliyorum..
  Teşekkür ederim Abim. Hele şu Kış bir bitsin. Selamlar.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #43 : 22 Kas 2017 16:40:37 »
   Üretilen ana arıların istenilen kalitede olmasının belli koşulları olduğunu hepimiz biliyoruz.
 Gerekli koşullardan herhangi birini üretim aşamalarında uygulamamız durumunda istenilen kaliteyi sağlayamayacağımız açıktır. Ben başlangıçtan sonuca  izlediğim yolu yazayım,sorunuzun cevabını yazdıklarım içerisinde bulursunuz.Uyguladığım yöntemler ana arı üretimi konusunda yapılmış ve sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerdir.
 Öncelikli konulardan birisi üretimi yaptığımız bölgenin uygunluğu.
 Benim üretim yaptığım bölgenin konumunun fotoğrafı aşağıdadır ve çevresinde 3,5 km.
 yarıçapındaki bölgede herhangi bir arılık yoktur.
   Görüntünün sağ kısmında kırmızı renk ile işaretli olan yer ana arı üretiminde kullandığım yerdir. Bu bölgede her yıl 150-200 hektar cıvarında Rapitsa ekilir ve Nisan Ayının ilk haftası rapitsa çiçeklenmeye başlar,çiçeklenme dönemi Mayıs Ayının 3. haftasına kadar devam eder.
   Arıların üreme eğilimlerinin en yüksek olduğu dönem Nisan ve Mayıs ayları olduğu,bu dönemlerde üretilen ana arıların diğer dönemlerde üretilenlere göre daha verimli oldukları belirtiliyor. Ben üretim zamanı olarak bu tarihleri seçiyorum.
   Hazırlık aşamasından itibaren neler yapılmalı :
   İklim koşullarınada bağlı olarak Şubat Ayı sonu teşvik yemlemesine başlanıyor,erken ilkbahar nektarı gelmeye başlayıncaya kadar devam ediliyor,bu yemlemede bal kullanılıyor. 
   Bu şekilde beslenen arılar Mart Ayının ortalarında oldukça iyi duruma gelirler. Damızlık olarak kullanılacak analar içerisinde petek olmayan izolatörlere hapsedip,iki açık yavrulu çerçeve arasına koyularak 14 gün süre ile yumurtalamaları engellenir. Bu sürenin sonunda tek çerçevelik izolatör içerisine yarı kabartılmış veya temel petekli bir çerçeve yerleştirilir ve ana arı bu izolatör içerisine koyularak aynı yere indirilir. Üçüncü günün sonunda ana serbest bırakılır,ananın yumurta yapmış olduğu bu çerçeveden yumurta transferi yapılır ve transferin yapıldığı çerçeve iki kapalı yavrulu çerçeve arasına yerleştirilir.Ana arının çalışacağı kuluçkalık ile transfer yapılmış ballık kasası arasına ince bir kontraplak yerleştirilir ve ballıktaki arıların transfer edilmiş yumurtalar çatladığı andan itibaren bu larvaları beslemeleri sağlanır.Üçüncü günün sonunda kontraplak alınıp yerine ana arı ızgarası yerleştirilir. Yapılacak kontroller sonrasında 12./13.gün ana memeleri,arılıktaki en verimli kolonilerden hazırlanmış olan 3 veya daha fazla çerçeve arılı bölmelere aktarılır.(Eğer sadece kendimiz için ana üretiyorsak,bölmelerde kullanılacak arı mevcudunu anaları ürettiğimiz kovandan kullanmak en sağlıklı yoldur.)
  Başlatıcı ve besleyici arıların sahip oldukları DNA ve RNA larını besledikleri ana arılara aktardıkları belirlenmiştir. Başlatıcı/besleyici olarak seçilecek Olumlu//Olumsuz karakterdeki arıların genetik özelliklerini ana arıya aktardıkları kanıtlanmıştır.Bu sebeple bunların en iyi karakteristik özelliğe sahip olanlardan seçilmesi en olumlu sonucu verecektir. 
  Yukarıda yazılı yöntem ile üretilen ana arıların ağırlıkları/irilikleri,yumurta kanalları sayısı,sperm depolama kapasiteleri,feremon salgıları,sıradan yetiştirilen ana arılara kıyasla çok daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.
   Ana üretimi için bunları yaparken erkek hattı olarak kullanılacak kolonilerde neler yapılmalı: Ana arı hazırlığına başlamadan en az 10 gün önce,bu kolonilerden daha fazla erkek arı yetiştirip çiftleşme sahasında baskınlık sağlamak için,ya erkek gözlü petek işlettirilir,ya da kovan içerisindeki peteklerin alt kısımlarından 1/3 oranında kesilip alınır ve arıların bu kısımlara erkek gözlü petek örmesi sağlanır. Ve bu kovanlarda iyi bir beslenme rejimi uygulanır.
   Artık elimizde en iyi şekilde üretilmiş çiftleşmemiş ana arılar ve erkek arılar var. Bundan sonra ne yapılması gerekiyor: Öncelikle çevredeki arılıklardan uzaklaşılabildiği  kadar uzaklaşılacak,sonra arılıktaki kovanların tamamının Giriş/Çıkış'larına ana arı ve erkek arıların çıkışlarını engelleyecek bir aparat takılmalı,bu aparat en basit şekli ile,ana arı ızgarasından kesilip çıkışlara monte edilir. Çiftleşmemiş ana arıların ve çiftleşirmede kullanılacak olan erkeklerin olduğu kovanların çıkışındaki ızgaralar,ana arıların doğum tarihinden 1 Haftalık süreden sonra,öğleden sonra saat 16.00 cıvarında açılır ve serbest bırakılırlar(Greek Train yönteminde olduğu gibi)Akşamları ızgaralar tekrar yerlerine monte edilir,ertesi gün yine aynı saatte açılırlar.. 5-6 günlük bir süre sonunda arılıkta çiftleşmemiş ana kalmaz ve artık ızgaraların tamamı toplanabilir.
   Bütün bu yazılanları yaptık,kaliteli anaların olabilecek en yüksek düzeyde kaliteli erkeklerle çiftleşmesini sağladık. Bu arılarımızdan en iyi verimi almak için sağlamamız çevre şartları nedir: Kovanlarımız sterilize edilmiş olmalı-İç ve dış parazitler ile mücadele iyi yapılmış olmalı-Kovan havalandırmaları iyi olmalı-Kovanlar yüksek sıcaklıklardan korunmalı ve kaliteli bir besleme yapılmalı. Bunlar yapıldığında elimizde çok verimli arıların olması kaçınılmaz.
  Ben bu yukarıda yazdıklarımı uyguluyorum ve sonuçlarından memnunum. Benim arılarım bu sebeple verimli arılar.Yazarken, uzun ve yapılması teferruat gibi görünebilir,ama aslında pratik ve basit şeyler. 
  Üretimde bu yolu izlemeniz halinde benim arılarımı damızlık olarak 4 sezon kullanır ve onlardan,analarından daha iyi analar üretir,memnun kalırsınız.  Selamlar.

Abi eline sağlık.

Bahara birkaç adet ben de alırım inşallah.

Lakin sormadan edemem, peteksiz izolatörlere hapsedip 15 gün beklemek neden anlamadım??

O süre zarfında yumurtadan kesilecek, akabinde yeniden yumurta atacak..

Kalite??

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #44 : 22 Kas 2017 19:35:35 »
   14 Gün süre ile yumurtlaması engellenen ana arıların bu sürenin sonunda yaptıkları yumurtaların en iri yumurtalar(yumurta ağırlık aralığı 0,12 mg.-0,22 mg.) olduğu ve bu yumurtalardan yapılan anaların en iri,en ağır, salgılarının fazla,çiftleşme yüzdelerinin daha yüksek olduğu,en fazla yumurtalık kanallarına, en hacimli sperm keselerine sahip oldukları, en verimli ve kullanım süresi en fazla olan anaların bu yöntemle yetiştirildikleri , bu yöntemle yetiştirilen ana arılardan aynı yöntem uygulanarak üretilen ana arıların annelerinden daha verimli oldukları bilimsel araştırma sonucu belirlenmiş. 
   Diğer taraftan,bu tarz anaların yumurtalarından oluşan işçi ve erkek arılarında,sıradan yöntemlerle üretilen anaların işçi ve erkeklerinden daha iri olacağı belirtiliyor(işçi arı ağırlık aralığı 0.85 mg.-0.150 mg). Yumurtanın oluşma süresi/günlük yumurta sayısını göz önüne alındığında( tabi ki eski petek/yeni petek konusuna unutmamak gerekiyor)konu daha iyi anlaşılacaktır. Bu durum koloni verimliliğinide arttırıyor. 
   Bu yazdıklarımın büyük bir kısmı forumda değişik konu başlıkları altında yazılıdır. Bahaneyle burada toplanmış oldu.