Peker Abi,
Facede mesajınızı gördüm.
Ballı petekle ilgili olarak '' ıslak mühür -kuru mühür'' tabirlerini kullanmışsınız.
Konuyu açar mısınız?
Merhaba Nevzat Bey,
Bu deyimler petekteki balın sırlanma şeklini tanımlamakta kullanılıyor. Islak-kuru tanımlamaları görünüşte ıslaklık ve kuruluğu anlatmak için kullanılıyor. Kafkas cinsi arıların balı sırlarken,bal ile sır arasında boşluk bırakmadan,temas eden bir sırlama yaptıkları için face'deki fotoğraftaki gibi bir görüntü ortaya çıktığı,,Orta Rusya,karniyol cinsi arıların bal ile sır arasında hava boşluğu bırakmaları sebebi ile daha kuru ve beyaz bir sırlama görüntüsü ortaya çıktığı yazılıyor. Bunun ne önemi var,öyle olsa ne olur,olmasa ne olur diyebiliriz. Ama bu davranış veya çalışma şekli besleyici arıların,beslenme yolu ile genetik karakterlerini ana arılara aktarıp aktarmadıklarının
araştırılmaya başlanmasında etkin nedenlerden biri olmuş.Şöyle ki; Arıcılar,üzerinde seleksiyon(ıslah) çalışmaları yapılmış damızlık niteliğindeki ana arılar alıp,bunlardan genç analar ürettiklerinde ürettikleri analar ve neslinin karakteristik yapılarının üretimde kullanılan damızlıklardan çok farklı oldukları ve istenilen sonuca varılamadığı gözlemlenmiş. Rus araştırmacılar Kondratiev,Butlerov besleyicilerin karakter aktarımları konusundaki tezleri savunmuşlar,Mihailov isimli bir araştırmacı bu konuda Tula Arıcılık İstasyonunda(merkezi olabilir) araştırmalar yapmış.Miloradoviç ,Gubin Halifman'ın bu konu ile ilgili yabancı larvaların farklı cinslerden arılara besletilmesi sonucu,bu larvalardan oluşan arıların genetik karakterlerinden farklı sonuçlar ortaya koyduklarını kesinleştirmişler. Bu araştırmaların yönlendirmesi doğrultusunda Gorski Üniversitesi biokimyacı Babilov ana sütünün analizini yapmış,içerisinde genetik bilgileri aktaran DNA-RNA olduğunu belirlemiş.
Islak mühür-kuru mühürden nerelere geldik derseniz,Söz konusu fotoğraf üzerine yapılan yorumlarda,Kardeşimiz arının cinsini soruyor,diğer Kardeşimiz karniyol dediğinde,eminmisiniz gibi bir soru soruyor. Sorunun cevabı yukarıda yazılanlardan çıkıyor. Üretimde kullandığımız damızlık üstün kaliteli olabilir,ancak besleyiciler kendi soyundan olmadığında aynı karakteristik yapıyı alamayacağımız belirtiliyor.
Uzunca bir özet oldu,ama açıklayıcı olabilmesi açısından böyle olmak zorunda. Selamlar.