Gönderen Konu: Mustafa Peker İskar Köşesi  (Okunma sayısı 10613 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ÖZCAN KÜÇÜK

  • *
  • İleti: 100
  • Katkı 2
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #45 : 22 Kas 2017 22:52:16 »
Abi iyiki ana listesine ismimi yazdırmışım:))
Mustafa abi ballıkla yumurtalık arasına koyulan kontraplak ana serbest bırakıldığı ndamı konuyor...
Ballıklarda üsten delik var işe yarar mı bu durumda...

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #46 : 22 Kas 2017 23:42:38 »
Abi iyiki ana listesine ismimi yazdırmışım:))
Mustafa abi ballıkla yumurtalık arasına koyulan kontraplak ana serbest bırakıldığı ndamı konuyor...
Ballıklarda üsten delik var işe yarar mı bu durumda...
  Evet Abim,serbest bırakıldığında koyuluyor. Ballıklarda delik olması ideal olanı,ben öyle çalışıyorum. Ancak,Larva transferi ile çalışanlar,ballıktaki arıları 1 gün kapalı tutabiliyorlarmış,zira arılar transfer larvalarını hemen beslemeye başladıkları için ertesi günü kontraplağı alıp,ızgara koyabiliyorlarmış. Ben yumurtadan başladığım için 3-4 gün sonra ızgara koyuyorum,zira yumurta gününe bakmadığım için ızgarayı erken koymam halinde en genç yumurtaları beslemeyebiliyorlar ve kabul oranı düşük olabiliyor.

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #47 : 24 Kas 2017 07:27:30 »
   14 Gün süre ile yumurtlaması engellenen ana arıların bu sürenin sonunda yaptıkları yumurtaların en iri yumurtalar(yumurta ağırlık aralığı 0,12 mg.-0,22 mg.) olduğu ve bu yumurtalardan yapılan anaların en iri,en ağır, salgılarının fazla,çiftleşme yüzdelerinin daha yüksek olduğu,en fazla yumurtalık kanallarına, en hacimli sperm keselerine sahip oldukları, en verimli ve kullanım süresi en fazla olan anaların bu yöntemle yetiştirildikleri , bu yöntemle yetiştirilen ana arılardan aynı yöntem uygulanarak üretilen ana arıların annelerinden daha verimli oldukları bilimsel araştırma sonucu belirlenmiş. 
   Diğer taraftan,bu tarz anaların yumurtalarından oluşan işçi ve erkek arılarında,sıradan yöntemlerle üretilen anaların işçi ve erkeklerinden daha iri olacağı belirtiliyor(işçi arı ağırlık aralığı 0.85 mg.-0.150 mg). Yumurtanın oluşma süresi/günlük yumurta sayısını göz önüne alındığında( tabi ki eski petek/yeni petek konusuna unutmamak gerekiyor)konu daha iyi anlaşılacaktır. Bu durum koloni verimliliğinide arttırıyor. 
   Bu yazdıklarımın büyük bir kısmı forumda değişik konu başlıkları altında yazılıdır. Bahaneyle burada toplanmış oldu.

Müthiş oldu bu cevabın abi, birçok soru işareti yok oldu. Eksik olma

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #48 : 24 Kas 2017 08:54:45 »
   Sizde eksik olmayın.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • *
  • İleti: 328
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #49 : 26 Kas 2017 01:59:24 »
Peker Abi,

Facede mesajınızı gördüm.

Ballı petekle ilgili olarak '' ıslak mühür -kuru mühür'' tabirlerini kullanmışsınız.

Konuyu açar mısınız?

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #50 : 26 Kas 2017 10:53:29 »
Peker Abi,

Facede mesajınızı gördüm.

Ballı petekle ilgili olarak '' ıslak mühür -kuru mühür'' tabirlerini kullanmışsınız.

Konuyu açar mısınız?
   Merhaba Nevzat Bey,
               Bu deyimler petekteki balın sırlanma şeklini tanımlamakta kullanılıyor. Islak-kuru tanımlamaları görünüşte ıslaklık ve kuruluğu anlatmak için kullanılıyor. Kafkas cinsi arıların balı sırlarken,bal ile sır arasında boşluk bırakmadan,temas eden bir sırlama yaptıkları için face'deki fotoğraftaki gibi bir görüntü ortaya çıktığı,,Orta Rusya,karniyol cinsi arıların bal ile sır arasında hava boşluğu bırakmaları sebebi ile daha kuru ve beyaz bir sırlama görüntüsü ortaya çıktığı yazılıyor. Bunun ne önemi var,öyle olsa ne olur,olmasa ne olur diyebiliriz. Ama bu davranış veya çalışma şekli besleyici arıların,beslenme yolu ile genetik karakterlerini ana arılara aktarıp aktarmadıklarının
 araştırılmaya başlanmasında etkin nedenlerden biri olmuş.Şöyle ki; Arıcılar,üzerinde seleksiyon(ıslah) çalışmaları yapılmış damızlık niteliğindeki ana arılar alıp,bunlardan genç analar ürettiklerinde ürettikleri analar ve neslinin karakteristik yapılarının üretimde kullanılan damızlıklardan çok farklı oldukları ve istenilen sonuca varılamadığı gözlemlenmiş. Rus araştırmacılar Kondratiev,Butlerov besleyicilerin karakter aktarımları konusundaki tezleri savunmuşlar,Mihailov isimli bir araştırmacı bu konuda Tula Arıcılık İstasyonunda(merkezi olabilir) araştırmalar yapmış.Miloradoviç ,Gubin Halifman'ın bu konu ile ilgili yabancı larvaların farklı cinslerden arılara besletilmesi sonucu,bu larvalardan oluşan arıların genetik karakterlerinden farklı sonuçlar ortaya koyduklarını kesinleştirmişler. Bu araştırmaların yönlendirmesi doğrultusunda Gorski Üniversitesi biokimyacı Babilov ana sütünün analizini yapmış,içerisinde genetik bilgileri aktaran DNA-RNA olduğunu belirlemiş.
   Islak mühür-kuru mühürden nerelere geldik derseniz,Söz konusu fotoğraf üzerine yapılan yorumlarda,Kardeşimiz arının cinsini soruyor,diğer Kardeşimiz karniyol dediğinde,eminmisiniz gibi bir soru soruyor. Sorunun cevabı yukarıda yazılanlardan çıkıyor. Üretimde kullandığımız damızlık üstün kaliteli olabilir,ancak besleyiciler kendi soyundan olmadığında aynı karakteristik yapıyı alamayacağımız belirtiliyor. 
   Uzunca bir özet oldu,ama açıklayıcı olabilmesi açısından böyle olmak zorunda. Selamlar.

  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #51 : 27 Kas 2017 05:17:25 »
DNA nakli. Enteresan.
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Onur Özer

  • *
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #52 : 27 Kas 2017 05:25:29 »
Besleyicilerin genetik nakil yapabilmesi, acaba başka canlı türlerinde de var mı?
« Son Düzenleme: 28 Kas 2017 04:46:01 Gönderen: Onur Özer »

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #53 : 27 Kas 2017 12:35:54 »
DNA nakli. Enteresan.
  Sizin bu konudaki düşünceniz nedir ?

  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #54 : 27 Kas 2017 13:55:28 »
DNA nakli. Enteresan.
  Sizin bu konudaki düşünceniz nedir ?
  This finding suggests that DNA methylation in honey bees allows the expression of epigenetic  information to be differentially altered by nutritional input.     
   Bu yazılanı Bulgarcaya çeviriyorum,tam anlaşılır bir şey çıkmıyor ortaya. Tam olarak ne yazıyor ve konu ile ilgisi nedir,yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 31
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #55 : 28 Kas 2017 12:09:38 »
türkçe cevirisi

Bu bulgu, bal arılarındaki DNA metilasyonunun, epigenetik bilgilerin ekspresyonunu nutrisyonel girdiyle farklı şekilde değiştirmesine olanak tanıdığını düşündürmektedir

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 31
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #56 : 28 Kas 2017 12:11:24 »
DNA metilasyon

DNA metilasyonu DNA'nın bir kimyasal değişimdir, kalıtsal olup sonradan ilk dizi geri gelecek şekilde çıkartılabilir. Bu özelliği nedeniyle epigenetik koda aittir ve en iyi karakterize edilmiş epigenetik mekanizmadır

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 31
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #57 : 28 Kas 2017 12:13:36 »
epigenetik bilgiler

Epigenetik, DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan, ama aynı zamanda irsi olan,

gen ifadesi değişikliğini inceleyen bilim dalıdır. Yani fenotipik değişimi, gen ekspresyonu değişikliklerini, varyasyonları inceler

Çevrimdışı ahmet çetin

  • *
  • İleti: 31
  • Katkı 0
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #58 : 28 Kas 2017 12:16:37 »
epigenetik bilgilerin ekspresyonunu nutrisyonel

nutrisyon
Bk. beslenme
Türetilmiş Kelimeler (bis)
nutrisyonel anemi, nutraceutics, nutria, nutrient, nutrient agar, nutrient concentration, malnutrisyon, nutrisyonel anemi, innutrition, malnutrition
beslenme (nedir ne demek)
Vücut için gerekli besin maddelerinin alımı.
Beslenmek işi.
Besin maddesinin canlı tarafından yutulması, sindirilmesi, damarlarla kullanılacakları yerlere taşınması ve sonunda organizma tarafından kullanılacak hâle getirilmesi. Alimentasyon, nütrisyon.
Canlıların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışardan sağlamaları ve kullanmaları faaliyeti.

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Yanıtla #59 : 28 Kas 2017 18:12:08 »
epigenetik bilgilerin ekspresyonunu nutrisyonel

nutrisyon
Bk. beslenme
Türetilmiş Kelimeler (bis)
nutrisyonel anemi, nutraceutics, nutria, nutrient, nutrient agar, nutrient concentration, malnutrisyon, nutrisyonel anemi, innutrition, malnutrition
beslenme (nedir ne demek)
Vücut için gerekli besin maddelerinin alımı.
Beslenmek işi.
Besin maddesinin canlı tarafından yutulması, sindirilmesi, damarlarla kullanılacakları yerlere taşınması ve sonunda organizma tarafından kullanılacak hâle getirilmesi. Alimentasyon, nütrisyon.
Canlıların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışardan sağlamaları ve kullanmaları faaliyeti.
  Çok teşekkür ederim,sağolun.