Gönderen Konu: Yunus Yolbilir'in köşesi  (Okunma sayısı 1695 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 49
  • Katkı 0
Yunus Yolbilir'in köşesi
« : 13 Haz 2017 22:24:02 »
Selâm aleyküm. İlk olarak bu sezon'un kısa bi özetini geçelim. Mart ayının ilk haftası arıları uyandırma keki verdim.stokları iyi olduğu için beslemeye 21 martta haftada 1litre invert şurupla başladım. 21 mart'taki kontrol de arıların yavru alanının çok az olduğunu görerek üst örtüleri naylonla değiştirdim  28martta ki besleme ve kontrolde bir hafta öncekine göre yavru alanı süperdi. 14  nisanda haftada 2 litreye çıkardım beslenmeyi. Zayıf olanlara haftada 1 litreye devam. Nisanin son haftasi kontrolde polen blokesi başlamıştı.  1 mayısta ilk oğul kontrolünü yaptım ve ilk katları attım izzet hocamın 4 şu bi şeker formülü'nü kullandım. Arilar iyi gelişiyor super ler fakat bi sıkıntı var aldığımda kuzu gibi olan arılar kudurmaya başladı. Arılarımın bi tanesi anadolu bi tanesi bizim köyün  arısı 1 tane buck fast f1 13 tane de 40 kilometre uzaklıktan aldığım arılar ırkı falan belli değil bizim oraların arısı ☺☺☺haftada bir meme kontrolü yaparak geldik hazirana haziran birde 8 kovan 1.  Katta 4 kovanada 3. Katı attık. Buraya kadar herşey iyi kadro mükemmel. Bu arada figler açınca 16 mayısta beslemeyi kestim. Haziran birde 3. Katları atarken genel bi oğul kontrolüde yaptım. Yapmaz olaydım benim arılar köydeki evin bahcesindeydi. Bizim oraların arısı ineklere insanlara köpeklere kim varsa saldırdı. Meme kontrolü yapıyorum körük bi işe yaramıyor.  Sanki arı üzerime oğul verdi allahtan alarjim yok maskeye rağmen bayağı bi iğne yedim benimle beraber yoldan geçenler falan talan etti her tarafi. O akşam bütün arıları köyden iki kilometre uzağa bağımıza taşıdım.  Bu kez de ordaki diğer bağ sahiplerini perişan etti.
Özellikle  Amcamların bağ evinde ve bağda bütün faaliyetler durdu herkesi iğnelediler orada tamam.  Bide ordan taşıdım katlı bir sekilde allahtan bal yok ta çok ağır değiller. Sagolsun kardeşim yardım etti. Neyse son süpriz sonda bizim burada bal akımının 10 haziranda olduğunu da öğrenmiş oldum.  bu taşımalar esnasında bayağı bi tarlacı kaybettim eski taşıdığım yerlere toplandılar birer kovan koyup içine toplanmalarını sağladık. Ağzını kapattım akşam kimseyi sokmasın artık diye onlari da götürdüm yeni yere yaylaya 3 gün beklettim sonra açtım nerdeyse hepsi ölmüş tarlacıların. Bu sene ne olacak bakalım bal akımı sonunda göreceğiz

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #1 : 14 Haz 2017 07:27:04 »
   Herhangi bir bela yaşamadan ve yaşatmadan kovanlarınızın ana arılarını değiştirmenizde yarar var.

Çevrimdışı KAFKAS 67

  • *
  • İleti: 19
  • Katkı 0
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #2 : 14 Haz 2017 12:08:11 »
Geçmiş olsun..Aynı durum ilk başladığımda benimde başıma gelmişti.Çok büyük sıkıntı anlayabiliyorum.Komşu bahçelere gelen teyzeler ablalara sıldırdı arılar ne yapacağımı bilememiştim.
Çözümü uysal arı ırkları üzerine aradım.Bunların başını Carnica(karnıol) ırkı çekiyor.
Birinci derece saf olanı bulabilirseniz ne ala.
Ayrıca diğer ırk arılar tarafından yağmalanması da ayrı bi risk tabi ..
Ama yinede ırk özelliğinin yanı sıra F1 olan ana arılarda sakin koloni olusturuyor.
ilk firsatta değiştirdim ve şu na rahat çalışıyorum ..
Sağa sola arıyı taşımak yerine safa en yakın olan ana arılardan temin edip değiştirmenizde yarar var.
Tekrar geçmiş olsun..Sakin küsmeyin her zaman çözüm vardır..

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 49
  • Katkı 0
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #3 : 14 Haz 2017 14:13:23 »
Bal akımı bitsin inşaallah hepsinin icabına bakacağım şimdilik yaylada arılar

Çevrimdışı Mustafa Turgut

  • *
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #4 : 15 Haz 2017 10:58:50 »
Gelmiş geçmiş olsun. Sonuç olarak,

Bugüne kadarki tecrübeler şunu gösteriyorki Islah edilmiş arılarla çalışmak gerekiyor. Çünkü heryönden artıları var, Sakinlik, Bal verimi, Petek kabarttırma, hızlı gelişme vb...

Fazla söze gerek yok. Islah edilmiş arılarımızla çalışacağız...

Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #5 : 15 Haz 2017 19:35:14 »
Aklıma babamın ilk hasat yılı geldi..

Köyde 6 kovan hasat zamanı. Bahçe köy meydanının hemen üstünde..
Arılar bütün köylüleri şişlemişler:)

Keskinle o anaları değiştirin. Riskli bir durum oluşabilir.

Bazen arılar şöyle bizi yanıltabiliyor. Örneğin alırken beş çerçeve , sakin..  Sezon gelip güçlendikçe ve mevcut çok artınca , doğada nektar akımı dengesizliği , hava şartları derken bu tür komplikasyonlar olabiliyor.

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 49
  • Katkı 0
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #6 : 18 Haz 2017 04:46:45 »
Aldığımda kuzu gibilerdi kurda dönüştüler  :(

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 49
  • Katkı 0
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #7 : 27 Eki 2017 19:26:16 »
Selâm aleyküm tekrar uzun bi aradan sonra. Gelelim bu yılı değerlendirmeye başıma gelenleri anlatmıştım ilk yazımda. Arıları bal zamanı iki kez taşımak zorunda kalmama rağmen bala çalışan 11 kovandan  210 kg rekolte elde ettim. Arılarım içinde sakin olan 2 kovandan ana üreterek toplamda arılarımın sayısını 35'e çıkardım yarısı sakin arılardan olmak üzere diger kovanların analarinida öldürdüm kendi analarını yapmalarına izin verdim  şimdilik hırçın kovanlar analarını kendileri yaptılar. Kışı çıkarsınlar tekrar bi kısmını daha sakin ana alarak değiştireceğim. Sakin kovanlarımdan 7 tanesi sadece 2 çıta arılı.  sakin olan ana ları öldürüp diğerleriyle birleştirmeye  kıyamadım diğerlerini de zayıflatmak istemedim risk aldım kovanları straforla daralttım üst tarafı naylonla onun üstünüde parke altı 10 mm lik silteyle kapatıp kapağı kapattım bakalım bahara çıkabilecek mi. Sonuçları baharda yazarız inşaallah

Çevrimdışı Neo24

  • *
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #8 : 27 Eki 2017 23:16:42 »
Yanyana olan sakin analı iki kovanı birlşetirip...
Ananın birini de saldıgan kovanın anasını öldürüp kullanabilrdiniz.hala vakit var bu mevsimde ana kabulü en kolay zamanıdır.

Çevrimdışı Yunus Yolbilir

  • *
  • İleti: 49
  • Katkı 0
Ynt: Yunus Yolbilir'in köşesi
« Yanıtla #9 : 28 Eki 2017 01:14:58 »
Saldırgan olan arıların kışlaması ve yöreye uyumu süper onlar kadar iyi uyum sağlayan arı bulana kadar tamamen bitirmekte istemiyorum  o yüzden biraz kararsız kaldım.  Elimdeki  sakin arıların uyumu onların yanından geçmez o genetiği tamamende kaybetmek istemiyorum. 5 yıl boyunca hiç bi bakım yapılmamış sadece oğlu alınmış o şekilde çoğalmış bi arı varova mücadelesi dahil hiçbirşey yapılmamış bi arı. Tek sıkıntısı fazla hırçın. Aslında yunan treni denilen yöntemle sakin arılardan  bolca erkek üretip o saldırgan ama verimli arılardan ana üreterek çiftlesmelerini boylece hem sakin hem bolgeye uygun arı elde etmeyi umuyorum. Bakalım hangisini yapacağız.  ilerde inşaallah suni tohumlama ile bunu daha kontrol altında  yapabilirim