Arıcılık > Köşeler

Yunus Yolbilir'in köşesi

(1/3) > >>

Yunus Yolbilir:
Selâm aleyküm. İlk olarak bu sezon'un kısa bi özetini geçelim. Mart ayının ilk haftası arıları uyandırma keki verdim.stokları iyi olduğu için beslemeye 21 martta haftada 1litre invert şurupla başladım. 21 mart'taki kontrol de arıların yavru alanının çok az olduğunu görerek üst örtüleri naylonla değiştirdim  28martta ki besleme ve kontrolde bir hafta öncekine göre yavru alanı süperdi. 14  nisanda haftada 2 litreye çıkardım beslenmeyi. Zayıf olanlara haftada 1 litreye devam. Nisanin son haftasi kontrolde polen blokesi başlamıştı.  1 mayısta ilk oğul kontrolünü yaptım ve ilk katları attım izzet hocamın 4 şu bi şeker formülü'nü kullandım. Arilar iyi gelişiyor super ler fakat bi sıkıntı var aldığımda kuzu gibi olan arılar kudurmaya başladı. Arılarımın bi tanesi anadolu bi tanesi bizim köyün  arısı 1 tane buck fast f1 13 tane de 40 kilometre uzaklıktan aldığım arılar ırkı falan belli değil bizim oraların arısı ☺☺☺haftada bir meme kontrolü yaparak geldik hazirana haziran birde 8 kovan 1.  Katta 4 kovanada 3. Katı attık. Buraya kadar herşey iyi kadro mükemmel. Bu arada figler açınca 16 mayısta beslemeyi kestim. Haziran birde 3. Katları atarken genel bi oğul kontrolüde yaptım. Yapmaz olaydım benim arılar köydeki evin bahcesindeydi. Bizim oraların arısı ineklere insanlara köpeklere kim varsa saldırdı. Meme kontrolü yapıyorum körük bi işe yaramıyor.  Sanki arı üzerime oğul verdi allahtan alarjim yok maskeye rağmen bayağı bi iğne yedim benimle beraber yoldan geçenler falan talan etti her tarafi. O akşam bütün arıları köyden iki kilometre uzağa bağımıza taşıdım.  Bu kez de ordaki diğer bağ sahiplerini perişan etti.
Özellikle  Amcamların bağ evinde ve bağda bütün faaliyetler durdu herkesi iğnelediler orada tamam.  Bide ordan taşıdım katlı bir sekilde allahtan bal yok ta çok ağır değiller. Sagolsun kardeşim yardım etti. Neyse son süpriz sonda bizim burada bal akımının 10 haziranda olduğunu da öğrenmiş oldum.  bu taşımalar esnasında bayağı bi tarlacı kaybettim eski taşıdığım yerlere toplandılar birer kovan koyup içine toplanmalarını sağladık. Ağzını kapattım akşam kimseyi sokmasın artık diye onlari da götürdüm yeni yere yaylaya 3 gün beklettim sonra açtım nerdeyse hepsi ölmüş tarlacıların. Bu sene ne olacak bakalım bal akımı sonunda göreceğiz

M.Peker İskar:
   Herhangi bir bela yaşamadan ve yaşatmadan kovanlarınızın ana arılarını değiştirmenizde yarar var.

KAFKAS 67:
Geçmiş olsun..Aynı durum ilk başladığımda benimde başıma gelmişti.Çok büyük sıkıntı anlayabiliyorum.Komşu bahçelere gelen teyzeler ablalara sıldırdı arılar ne yapacağımı bilememiştim.
Çözümü uysal arı ırkları üzerine aradım.Bunların başını Carnica(karnıol) ırkı çekiyor.
Birinci derece saf olanı bulabilirseniz ne ala.
Ayrıca diğer ırk arılar tarafından yağmalanması da ayrı bi risk tabi ..
Ama yinede ırk özelliğinin yanı sıra F1 olan ana arılarda sakin koloni olusturuyor.
ilk firsatta değiştirdim ve şu na rahat çalışıyorum ..
Sağa sola arıyı taşımak yerine safa en yakın olan ana arılardan temin edip değiştirmenizde yarar var.
Tekrar geçmiş olsun..Sakin küsmeyin her zaman çözüm vardır..

Yunus Yolbilir:
Bal akımı bitsin inşaallah hepsinin icabına bakacağım şimdilik yaylada arılar

Mustafa Turgut:
Gelmiş geçmiş olsun. Sonuç olarak,

Bugüne kadarki tecrübeler şunu gösteriyorki Islah edilmiş arılarla çalışmak gerekiyor. Çünkü heryönden artıları var, Sakinlik, Bal verimi, Petek kabarttırma, hızlı gelişme vb...

Fazla söze gerek yok. Islah edilmiş arılarımızla çalışacağız...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git