Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Yöntem kendi analarını üretmek isteyenler için ideal görünüyor ama İzzet bey bile bu yöntemi kullanacaksa, bu yöntemi kendimiz için daha dikkate değer bulmaya başladım.
2
Vay be zamanında uzmanların yaptığı şey benim aklıma öylesine gelivermiş ve geçen sene yapmıştım

çok da güzel olmuştu :)

çoook pratik ve başarılı bir yöntem tavsiye ederim herkese











Sen yaparsın abi.
Mustafa abinin karpatlardan üret yolla bize de artık ;)
3
Köşeler / Ynt: İzzet'in Köşesi
« Son İleti Gönderen: Murat Kaya 27 Haz 2019 07:06:33  »
Türk Arıcısı Piyon mu?

Elitlerin söylemleri şu şekilde; Türkiyedeki arılar birer gen kaynağıdır korunmalıdır. Dışardan getirilen arılar da bu genleri kirletmektedir.

Bu kir meselesi başlı başına bir yazı konusu. Altın çamura düşünce kirlenir de çamur altına düşünce ne oluyor?
Kirletilmemiş bu çok ama çok kıymetli genlerimiz neden ve kimin için kıymetlidir?

Bu eline arı almamış, evine propolisli ellerle gitmemiş elitlere üzerinde çalışacak malzeme lazım. Diyecek ki ben bu arıyı buldum bakın şimdi de ıslah edicem. Bir diğer elit ben de bu arının şu degerini şöyle buldum. Bir diğer elit bunu üretip para kazanacak. Velhasılı kelam bu takım elbiseli elitler kendi aralarında paslaşıp duracaklar.

Şimdi geldik biz ezik arıcılara. Biz ne yapacağız? Bekleyeceğiz.

Neyi bekleyeceğiz? Bu elitlerin tamam alın bunu kullanın diye onumuze bir arı atmasını bekleyeceğiz. Hadi buna da razıyız ama onumuze atılan arının ne bal, ne oğul, ne sakinlik değerlerini bileceğiz. Neden? Çünkü eline çerçeve almamış elitler bizden daha iyi biliyorlar. İyi demişlerse iyidir.

Mecburuz ya alıp kullanacağız. Bir sürü para dökeceğiz bir umutla. Sonra diyeceğiz ki bu arıyı kullanıyoruz ama geçinemiyoruz ne yapcaz elit abi?

Elit abi diyecek ki floradandır, iklimdendir, rüzgardandır ama arıdan değildir. Biz de piki diyip gidicez. Kanunu koyan elit amcalar, uygulayan elit amcalar, itiraz makamı yine elit amcalar. Arıcının kaçacak yeri yok.
Sonra yandaki arıcı arkadaşa gidicez dizinde ağlamaya. Ama adam mutlu. Neden diye sorucaz? Adam diyecek ki ben yurtdısından aslı asaleti belli, verimi belli ana arılar getirdim para kazanıyorum diyecek.

Kulaktan kulağa bu efsane yayılınca kıçına tek bir arı iğnesi batmamış elit amcalar da duyacak tabi. Bir panik havası esecek. Neden? Şimdiye kadar arıcıyı 50 lerden kalma ninnilerle uyuttukları, tek dertlerinin kendi kişisel kariyerleri olduğu, arıcı için tek bir araştırma geliştirme yapmadıkları ortaya çıkacak ta ondan.

Ben tarım bakanı olsam, arıcılık adına devlet kurumlarında makam işgal eden görevlilere şunu sorarım; ""arıcımın veririminin artması adına nasıl bir iş yaptın?""
Kavanozlama tesisi yaptım, ana arıyı yarı fiyatına verdim, kovan verdim diyeni görevinden atar şimdiye kadar aldığın maaşlarıda geri ver derim. Çünkü bunlar arıcının ürününü artırmasına yönelik değil zaten aldığı ve hazırda olan ürünü değerlendirmesine yöneliktir. Tarım bakanlığı şunu bilmelidir ki arıcının aldığı verimin artırılmasına yönelik yapılabilecek tek ama tek çalışma "ıslahtır". Koloni yonetimi eğitimi, modern kovan felan ikincil işlerdir.
Hollstein(Buckfast), simental(Karniyol) ve piç inek(kekotip) aynı merada aynı saatlerde yayılsa bile aynı sütü(balı) vermez.

Dağıldım yine.

Konuya dönersek bu yatış elitleri foyaları ortaya çıkınca ne diyorlar? Bunlar yurtdısından ana arı getirip bizim genlerimizi kirletiyorlar. Kaçakçı bunlar.. La yürü git! Ben de diyorum ki sizin genleriniz yurtdısından gelen genleri kirletiyor.
Yurtdısından angusu, hollsteinı, ligorini, getiren devlet elitler istemiyor diye kıt kanaat geçinen, kaçakçı olan arıcılar.
Kusura bakmasınlar da bu işler elitlerin şeyinin keyfine göre değil.

Ben ekmek parama bakarım.
İzzet hocam kaleminize dilinize sağlık ne güzel özetlemişsiniz.
4
Köşeler / Murat Kaya'nın Köşesi
« Son İleti Gönderen: Murat Kaya 27 Haz 2019 01:27:49  »
5
Ekipman/Malzeme / Ynt: HTS Wifi (Hive Tracking System) Kovan Takip Sistemi
« Son İleti Gönderen: Cem Taskent 20 Haz 2019 03:10:57  »
Selamlar,



https://www.facebook.com/KovanTakipSistemi/ 'nden yaptığım duyuruyu
bu platformda da yapmak istedim.
Bu aşamada artık cihaz ticari boyuta geçtiği için bu benim buradaki son mesajım olacak.
Çünki bu platformun ticari bir amaçla kullanılmasını uygun bulmuyorum.
Bu mesajı da moderatörler uygun görmezlerse kaldırabilirler tabi.

Aricilik.gen.tr'de 21 Aralık 2014'de bir mesaj ile başlattığım süreç nihayet tamamlandı.
O gün evde breadboard üzerinde teşkilatı kurmuştum ve ilk sonuçları aldığım gibi heyecanla sonucu paylaşmıştım.
Sonrasında etrafın ilgisi ve talepleri ile bir tane yaptığım cihazdan , birden çok yapma aşamasına geçmek
durumunda kaldım.
Hem malzeme temini , hem de zaman bulmanın imkansızlığını anlayınca açık kaynak olarak yayınlama fikri geldi.
Hatta internet üzerinden bana ulaşan kimselere de yardımcı oldum...
Yurtdışında bu tip açık kaynak projeler başarıyla yürütülebiliyor ama ne yazık ki ülkemizin henüz
teknik bilgi olarak o seviyede olmadığını biraz sonra görmüş oldum.

Bu defa seri üretim için bir firma ile anlaşmaktan başka çare olmadığını gördüm.
Zaman içinde birkaç firma ile temas ettim.
Nihayetinde CNR firması ile süreci başlattık.
Bu süreç de zorlu geçti....
Firmanın başka projelerini beklemek gerekti....
Bu arada Türkiye'de ekonomik şartlar bozulmaya başladı, dolar fırladı vs.
Ama ne onlar ne ben vazgeçtik ve nihayet seri üretimin ilk aşaması olarak değerlendirebileceğimiz
bir ön üretim yaptık...Yaklaşık 100 cihaz ile arıcının hizmetindeyiz.

Gelelim herkesin merak ettiği fiyat konusuna.
Yurtdışındaki ve yurtiçindeki rakiplerimizden hâla fiyat olarak baya aşağıdayız.
Yurt içinde zaten buna muadil bir cihaz yok.
Ama benim yola çıkarken hedeflediğim "bir arılı kovan parasını geçmemeli" düsturundan maalesef baya uzaklaştık.
21 Aralık 2014'de dolar kuru  2.3 TL idi. Bugün 5.8 bandında....
Kutu hariç cihazın tüm komponentleri yurtdışından ve dolarla alınıyor.
Dolar hareketi yurtiçi fiyatlarını da artırıyor tabi, çünki hammadde yine yurtdışından ve dolar ile alınıyor.
Bu ülkede patatesi - soğanı - domatesi 10 TL'den gördük ki bunlar yurtiçinde üretilebilen şeyler.

Biz bu projeyi Endüstri 4.0'a arıcılık alanında zemin hazırlama amaçlı olarak geliştirdik.
Bazı fonlar ve büyük çaplı projeler ile de dirsek temasındayız.
Ama hedeflediğimiz boyutlarda veri temini için ulusal boyutda bir desteğe ihtiyaç var.
Burada en öncelikli görev arı birliklerine düşüyor.
Bugün gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0 için gerekli alt yapıyı çoktan hazırladılar.
Biz de henüz geç kalmış değiliz.
Kendi alanım olan arıcılık sektöründe bu ihtiyaca en azından bir başlangıç olacağını düşünerek yola çıktım.
Verilerin toplanacağı ve daha sonrasında analiz edileceği bulut yazılımımız ve sunucularımız da alt yapı olarak hazır.
Sürecin uzama sebeplerinden birisi de budur.

Vizyonumuz geniş ve merak edenlerle her zaman paylaşmaya da hazırız.

Şimdi bu cihazın arılığına ve arıcılık bilgisine katkı sağlayacağını düşünenler bu cihazı edinmeli.
Arıcının hem kendisi için, hem de ülkemiz arıcılığının gelişimi için bir yatırım olarak düşünülmeli.

Bu cihazın prototiplerinde, test aşamalarında, dizaynında, üretiminde, yazılımında kısacası her aşamasında
çalıştım. Ve ürün nihayet bu hale geldi.
Artık olayı bütünüyle CNR'ye devrediyorum.
Ben en başından beri satış aşamasında yer almayacağımı hemen her platformda söylemiştim.
Başka projelere yelken açmak gerekiyor... Daha sırada Suni Tohumlama Cihazı, Organik Asit buharlaştırma aparatları vb.
onlarca proje var... Bu projeye yeterinden fazla zaman harcadım...
Satış işlerini CNR Firması takip edecek.

Cihazın web sitesi : https://www.xcnr.com/kovan-takip.html
Buradaki sipariş formlarını doldurarak cihazlara ulaşabilirsiniz.

Yine cihaz ile güncel döküman ve bilgilere:    ' dan ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki linkler de aktif olarak devam edecektir.

https://www.facebook.com/KovanTakipSistemi/
https://twitter.com/KovanTakip
https://www.instagram.com/kovantakipsistemi/

Bu süreçte destek mesajlarıyla güç veren takipçilere, projenin belli aşamalarında çalıştığım kimselere,
ve böyle zorlu bir ekonomik dönemde ülke için üretmekten vazgeçmeyen CNR'ye teşekkür ederim.

Hepimize ve ülkemize hayırlı olması dileğiyle.
6
Hastalıklar/Zararlılar / Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Son İleti Gönderen: PENDORYA 10 Haz 2019 15:12:07  »
Yavru çürüklüğü olan peteği kovandan alın bence.
Kovan havalandırmasına dikkat edin. Alt taban ızgarası açık olsun. Kapalı tabanlı veya küçük bir havalandırma deliği olan kovanları kullanmayın. Yavru hastalıkları genellikle kovan için nem fazlalığından ve yetersiz havalandırmadan kaynaklanır.

Bu dönemde kullanmayacağım demişsiniz, doğrudur. Bal sezonunda antibiyotik kullanımı , balda kalıntı riski nedeniyle sakıncalıdır.Fakat hiçbirşey yapmamakta sakıncalıdır.
Bunun yerine arıcılık malzemesi satılan internet sitelerinde balda kalıntı yapmayan dezenfektanlı spreyler var. Onları kullanın.
7
Hastalıklar/Zararlılar / Ynt: Yavru çürüğü tedavisi
« Son İleti Gönderen: prozac022 08 Haz 2019 18:45:24  »
benim bir üç katlı kovanımın yavruluğunda sadece bir petekte yavru çürüğü var...15-20 göz de oluşmuş..diğer peteklerde bir sıkıntı yok..bal sağımına kadar bir müdahale yapmayacağım..sonrasında antibiyotikli şerbet hazırlayıp arılara ve peteğe püskürteceğim..acaba bu uygulama doğru olur mu?bu gün 08/06/2019,yaklaşık 10-15 gün sonra bahar ve çaltı balımı sağacağım...antibiyotik dışı bir uygulama önerisi var mı?
8
Arıcı arkadaşların dikkatlerine ,
TKDK IPARD 6. çağrısı yayınlandı
Afyonkarahisar-Ağrı -Aksaray -Amasya -Ankara -Ardahan -Aydın -Balıkesir -Burdur -Bursa –Çanakkale-Çankırı -Çorum –Denizli-Diyarbakır -Elazığ -Erzincan -Erzurum -Giresun -Hatay -Isparta -Kahramanmaraş -Karaman -Kars -Kastamonu -Konya -Kütahya -Malatya -Manisa -Mardin -Mersin --Muş -Nevşehir -Ordu -Samsun -Sivas -Şanlıurfa -Tokat –Trabzon-Uşak -Van -Yozgat illerinde % 55-%65 hibe verilecek


Proje tutarı 500 000 euro
Hibe oranı % 55-%65
Son başvuru tarihi: 20 Ağustos 2019
Başarılı bir sezon diliyorum.
9
Köşeler / Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Son İleti Gönderen: Hakan Kayhan 07 May 2019 16:26:36  »
Elimden gelen her türlü yardımı yaparım Mustafa abi.

İzzet Bey Merhaba Nasılsınız?
Mustafa abimizin arıları ile ilgili değerlendirme yazınızı merakla bekliyoruz...

selamlar güzel bir sezon diliyorum hepimize...
10
Forumumuzun Kuralları / Ynt: Zayıf koloni
« Son İleti Gönderen: Hakan Kayhan 07 May 2019 08:50:07  »
Hakan hocam,
Koy ana arı ızgarasını at 3. katları.
Geç bile kalmışsın.
Boşver zayıfları .
Ana üretirken kullanırsın.
Kolay gelsin.

Çok sağolun nevzat hocam,

haklısınız...
Sayfa: [1] 2 3 ... 10