Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Arıcı arkadaşların dikkatlerine ,
TKDK IPARD 6. çağrısı yayınlandı
Afyonkarahisar-Ağrı -Aksaray -Amasya -Ankara -Ardahan -Aydın -Balıkesir -Burdur -Bursa –Çanakkale-Çankırı -Çorum –Denizli-Diyarbakır -Elazığ -Erzincan -Erzurum -Giresun -Hatay -Isparta -Kahramanmaraş -Karaman -Kars -Kastamonu -Konya -Kütahya -Malatya -Manisa -Mardin -Mersin --Muş -Nevşehir -Ordu -Samsun -Sivas -Şanlıurfa -Tokat –Trabzon-Uşak -Van -Yozgat illerinde % 55-%65 hibe verilecek


Proje tutarı 500 000 euro
Hibe oranı % 55-%65
Son başvuru tarihi: 20 Ağustos 2019
Başarılı bir sezon diliyorum.
2
Köşeler / Ynt: Mustafa Peker İskar Köşesi
« Son İleti Gönderen: Hakan Kayhan 07 May 2019 16:26:36  »
Elimden gelen her türlü yardımı yaparım Mustafa abi.

İzzet Bey Merhaba Nasılsınız?
Mustafa abimizin arıları ile ilgili değerlendirme yazınızı merakla bekliyoruz...

selamlar güzel bir sezon diliyorum hepimize...
3
Forumumuzun Kuralları / Ynt: Zayıf koloni
« Son İleti Gönderen: Hakan Kayhan 07 May 2019 08:50:07  »
Hakan hocam,
Koy ana arı ızgarasını at 3. katları.
Geç bile kalmışsın.
Boşver zayıfları .
Ana üretirken kullanırsın.
Kolay gelsin.

Çok sağolun nevzat hocam,

haklısınız...
4
İtalyan / İTALYAN ARISI
« Son İleti Gönderen: PENDORYA 05 May 2019 12:44:41  »
İTALYAN ARISI

apiexpert.eu (Romanya) web sitesinden Türkçeye çevrilmiştir.
Türkçeye Çeviren Hakan BOZKURT

İtalyan Bal Arısı (Apis Mellifera ligustica) popüler arı ırklarından biridir; Bununla birlikte, örneklerin kalitesindeki tutarsızlık nedeniyle İtalyan arısı hem takdir edilmekte hem de eleştirilmektedir. Bu nedenle İtalyan bal arısıyla ilgili kendi deneyimlerimizi objektif ve dengeli bir şekilde ifade etmeye çalışacağız. Bir görüş, ancak araştırma ve geçerli akıl yürütme tarafından desteklendiği sürece doğru şekilde oluşturulabilir.

Öncelikle, İtalyan bal arısının 2 alt çeşidi bulunduğunu göz önüne almalıyız. Aralarındaki farklar önemlidir. İtalya Alpleri'nin (Ligurian Alpleri) Kuzey-Batı bölgesinden ithal edilen İtalyan bal arısı ile bal üretme ve üremeyle ilgili olarak, en iyi tecrübeye sahibiz. İtalyan arının bu çeşidi, bilinen yaygın çeşitten daha koyu sarı bir renge sahiptir.

Daha açık sarı renkte olan diğer alt-çeşit, Bologna yakınlarındaki bölgelerden geliyor ve bir noktada tüm dünyada son derece popülerdi. Bu çeşit, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'da geniş ölçekte kullanılır ve oldukça iyi pozitif özelliklere sahiptir, ancak aynı zamanda daha az verimli ve daha az avantajlı olmasıyla bir çok dezavantaja da sahiptir. Bunların arasında daha az bal verimi ve hastalıklara karşı daha az dayanıklılık sayılabilir.

Arıcılar arasında daha çok kullanılan açık sarı renkli İtalyan bal arısı, gerçek saf İtalyan bal arısı olarak düşünülür. Bununla birlikte, yalnızca renk temeline dayalı bir iddiada bulunmak gerçekçi değildir ve bunu destekleyen herhangi bir bilimsel veri de yoktur. Bir ırkın saflığı ancak morfolojik bir analizle belirlenebilir. Üstelik arıların özellikleri çevre tarafından yüksek oranda etkilenir. Benzer iklim profiline sahip bir alandan gelen arının, daha hızlı ve daha iyi adapte olması muhtemeldir.
Bunun dışında, açık sarı rengiyle kolaylıkla ayırt edilebilecek başka bir İtalyan bal arısı çeşidi daha vardır. Bir zamanlar Aurea deniyordu ve şimdi Cordovan adıyla geçiyor. Cordovan, estetik görünüşü ile son derece cazipti fakat uygulamada çok karlı olmadığı ortaya çıktı.


İtalyan bal arısının nitelikleri hakkında konuşurken bu çeşitler arasındaki tüm farklılıkları dikkate almalıyız.
Böylece, İtalyan bal arısı, özellikle ticari ve yetiştirme açısından önemli özelliklerin mükemmel bir karışımını temsil eder. Bunlardan en önemlileri şunlar:

  • Genellikle uysaldır ve agresiflik göstermez
  • Kolonileri genellikle büyük ve kışlaması iyidir
  • Çok üretken, çok iyi bal yapıcıdır
  • Oğul verme eğilimi azdır
  • Çok az propolis kullanırlar ve bal peteklerini beyaz kapatırlar (satış avantajı)
  • Temizlik duyguları kuvvetlidir, mum güvesine karşı çok başarılıdır
  • Hastalıklara karşı dirençlidir (özellikle daha koyu sarı renkli alt-çeşitler için)
  • Ballığa girmeye isteklidir
  • Mükemmel petek yapımı


Dezavantajlar göz önüne alındığında;


  • Nektar akışından bağımsız olarak yaz boyunca fazla yavru üretir ve fazla bal tüketir
  • Kışa diğer ırklardan daha fazla arı mevcudu ile girerek daha fazla bal tüketirler
  • Daha kötü yön bulma duygusu (Yön bulmadaki sorunların kovanların farklı şekillerde yerleştirilmesiyle çözülebileceğini lütfen unutmayın)
  • İtalyan arısının yağmacılığa yatkınlığı diğer ırklardan daha fazladır.

İtalyan arının zayıf yönleri, elinizdeki İtalyan arısı çeşidinin daha açık sarı renkli olması durumunda daha fazla yaşanacaktır. Ayrıca daha fazla bir kış stoğu tüketimi vardır. Bu, dikkate alınması gereken çok önemli bir husustur; Bazı alt çeşitler belirli bir alan için diğerlerinden daha uygundur. Amerika'da, Yeni Zelanda veya Avustralya İtalyan arısı çeşitleri tozlama için yaygın olarak kullanılmaktadır, bu amaçla seçime gidildiği için, kış stoklarının yüksek tüketimi gerçek bir sorun olarak görülmemektedir.

Bir arı ırkını eleştirmeden önce, öncelikle iklime ve amaca uygun bir alt-çeşit seçmeliyiz. İtalyan bal arısının koyu sarı renkli çeşidiyle ilgili tecrübelerimize göre, bu alt çeşidin ekonomiklik ve ıslah açısından eşsiz bir harika özellik kombinasyonunu temsil ettiğini kesinlikle belirtebiliriz. Arıcıların bu ırkın özelliklerini hesaba katması ve buna uygun olarak çalışması koşuluyla, sonuçlar muhteşem olur.


İtalyan Arısı orijinli hibrit arılar şunlardır;

1. Starline - İtalyan arısı hibriti - Yaşama gücü çok iyidir. Kışlama yetenekleri iyi ve bahar gelişimi hızlıdır. Uysal arıdır. Bal üretimi iyidir.

2. All-Star - İtalyan hibriti - Yaşama gücü ve güçlü bal üretimi için pazarlanmaktadır.

3. All American - İtalyan hibriti - Yaşama gücü ve güçlü bal üretimi için pazarlanmaktadır.


4. Kona Queen - İtalyan hibriti - Sıcak iklimlerde güçlü bal üretimi için pazarlanan Hawai İtalyanı veya Cordovan arısı. Zayıf akar direnci ile ilgili çeşitli raporlar vardır.

5. Cordovan - İtalyan arısı - Rengi ve uysallığı için ıslah edilmiştir


Kaynak: ApiExpert

[/size]
5
Karniyol / KARNİYOL ARI IRKI
« Son İleti Gönderen: PENDORYA 05 May 2019 12:22:12  »
KARNİYOL ARI IRKI
                                 

           Genellikle Karniyol bal arısı veya Gri arı olarak adlandırılan Apis mellifera carnica , Batı bal arısının bir alt türüdür. Slovenya'dan geliyor ancak şimdi Avusturya, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın bir bölümünde de bulunabiliyor.
         
         Karniyol bal arısı, İtalyan bal arısı ile hemen hemen aynı boyuttadır, ancak fiziksel olarak açık kahverengi-gri renkleri ayırt edicidir ve hafifçe kahverengi renkte şeritlerle ayrılabilirler. Onların kitinleri siyahtır, ancak bedenlerinde açık renkli veya kahverengi renkli halkalar ve noktalar bulmak mümkündür. Bu görüntüleri Gri arılar denmesine yol açmıştır .


Karniyol arıları, batın Avrupa esmer arıları kadar neredeyse büyük ve uzun olmasına rağmen karınları çok daha incedir. Dahası, Karniyol arısı çok uzun bir dile sahiptir (6.5 ile 6.7 mm arası, yonca için çok iyi adapte olmuştur), çok uzun dirsek eklemli ve çok kısa kıllıdır.


       
Karniyol arısının avantajları: 

  • Sakin, hastalıklara dirençli ve yüksek verimli arı ırkıdır;
  • Nadiren saldırır ve agresif değildir;
  • Çok iyi yön belirleme yeteneğine sahiptir ve daha uzun süre uçabilir;
  • İklim koşullarına kolaylıkla adapte olabilir, düşük ve yüksek sıcaklığı tolere edebilir;
  • Düşük sıcaklıklarda kışlayabilen arıdır ve kovandan uçmadan 150 güne kadar yaşayabilir;
  • Verimli bir arıdır, nektar ve tatlı öz suları hedef alır;
  • Baharda hızlı ve yoğun gelişim gösterir;
  • arıları sabahın erken saatlerinden, geç saatlere kadar, serin ve yağışlı günlerde dahi uçarlar;
  • Arı nüfusu, nektar ve polen kaynaklarının mevcudiyetine bağlıdır;
  • Bahar ve yaz aylarında kovan mevcudu büyük miktarda arttığında, sonbaharda yumurtlama durur ve kışa çok küçük bir koloniyle girerler. Bu durum arıların düzenli olarak izlenmesini ve uyumlu hale getirilmesini (azaltma veya arttırma) gerektirir.
  • Kış aylarında çok az gıda tüketirler;
  • Yağmacılık içgüdüsü olmayan arıdır;
  • Kovan içinde az miktarda propolis biriktirir;
  • Nosema ( Nosemosis apium ) ve varroa'ya karşı dirençlidir;
  • Temizlenme içgüdüsü güçlü olan bir arıdır;
  • Karniyol işçi arıları diğer bal arısı ırklarından 4 ile 9 gün daha uzun yaşarlar ;
       
Karniyol arısının dezavantajları:

   
  • Yavru yetiştirme, polen akışına çok fazla bağımlıdır. Yaz aylarında, polen ve nektar akışı düzensiz olan bölgelerde, ani nektar akışlarında koloni mevcudunu ayarlamakta sıkıntı yaşar
  • İtalyan arısı kadar bal verimi yüksek değildir
  • üretme ve petek yapma yeteneği İtalyandan düşüktür (eşit olarak kabul edilmez)
  • Hızlı ilkbahar gelişiminin bir sonucu olarak oğul vermeye yatkındır. İyi bir takip ile bu özellikleri bastırılabilir.
  • Esmer kraliçeyi kovanda bulmak zordur
       
Karniyol arısı aşağıdakiler için uygundur:


  • Yeni başlayanlar ve Hobi arıcılık yapanlar;
  • Profesyonel arıcılar;
  • Ana arı yetiştiricileri;
  • Yoğun nüfuslu bölgelerde arıcılık yapanlar;
  • Eğitim ve turizm amaçlı;
  • Dağlık bölgeler;
  • Kıyı bölgeler;
  • Daha serin alanlar ve uzun kışları olan alanlar;
  • Nektar ve bal akışının kullanılması;
  • Baharı yoğun çiçek dönemli alanlar;
  • Havasında ve yağmurlarında hızlı değişiklikler olan bölgeler.
       




6
Forumumuzun Kuralları / Ynt: Zayıf koloni
« Son İleti Gönderen: nevzatkayacık 04 May 2019 01:20:57  »
Hakan hocam,
Koy ana arı ızgarasını at 3. katları.
Geç bile kalmışsın.
Boşver zayıfları .
Ana üretirken kullanırsın.
Kolay gelsin.
7
Forumumuzun Kuralları / Ynt: Zayıf koloni
« Son İleti Gönderen: Hakan Kayhan 02 May 2019 14:14:28  »
Merhaba,

bazı kovanlarım 2. katta(15-16 çerçevede)   2-3 kolonim ise 4-5 çerçevede , kuvvetli olanlar çok hızlı gittiklerinden oğula meylediyorlar.
kovan güçlerini dengelemek için zayıf olanlar ile kuvvetli olanların yerini değiştirsem diyorum.
daha önce bu uygulamayı yapmadım bu uygulamayı yaparken zayıf kovanın ana arısını kafese almaya ihtiyaç varmıdır ?
yoksa direk yapılabilir mi ?
8
Vay be zamanında uzmanların yaptığı şey benim aklıma öylesine gelivermiş ve geçen sene yapmıştım

çok da güzel olmuştu :)

çoook pratik ve başarılı bir yöntem tavsiye ederim herkese












9
Güzel yöntem ama tam emekli işi bence. Doğru kurtçuğu alma konusunda imkan ve beceri varsa transfer bence en ideali.

Bu sene jenterden de umutluyum. Hepi topu 50 ana üretsem yeterli.
10
Merhabalar...

Bu uygulamada çekince, transfer sırasında bir miktar sütün gözde kalması. Sizce de bu dezavantaj değil mi ?
Sayfa: [1] 2 3 ... 10