Gönderen Konu: Sabit arıcılığın durumu  (Okunma sayısı 3479 defa)

  • *****
  • İleti: 231
  • Katkı 11
Sabit arıcılığın durumu
« : 10 Ara 2016 11:46:11 »
Ülkemizde akademisyenlerden arı malzemesi üretenlere kadar her kesim gezginci arıcılık üstüne yoğunlaşmaktadır.
Koloni yönetimleri malzeme seçimleri hep bu yönde.
Sabit arıcılara özellikle koloni yönetimi konusundaki tavsiyeler kısır kalmış.
Umuyorum kolay arıcılık yöntemleri sabit arıcılığa katkı sağlayacaktır.

Çevrimdışı HasHan

  • *
  • İleti: 6
  • Katkı 0
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #1 : 12 Ara 2016 10:13:33 »
İnşallah

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #2 : 22 Ara 2016 06:17:35 »
Bu sistem herkes için kolaylık. Hatta gezgincilerin çoğu bu sistemle gezgincilikten vazgeçecek. Çünkü gezerek aldıkları balı oturdukları yerden alacaklar. :)
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Mücahitİbrahim

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #3 : 22 Ara 2016 06:48:59 »
Evet bencede sabit arıcılık önemsenmeli doğru hamlelerle balın olmadığı zannedilen sezonlarda bile bal alınabilir canlı şahidiyim 2015 yılı benim arıcılıkta önümü açan özgüvenimi tavan yaptıran evet bu işi ben yapabilirim dedirten ve yatırım yapıp şuan yaptığım yatırımın bana dönüşünün olacağı inancım çokçadır.Sebep ve sonuç ilişkileri bütün arıcılarla buyıldan itibaren paylaşılacaktır. Video ve yazılarla , Selamlar

Çevrimdışı Mücahitİbrahim

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #4 : 22 Ara 2016 07:00:56 »
Düzce şartlarında ve kestane balcılığı için geçerli bir yazıdır.

Çevrimdışı İzzet Akçay

  • Admin
  • *****
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #5 : 22 Ara 2016 07:07:47 »
Sabırsızlıkla bekliyoruz.

  • *****
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #6 : 08 Şub 2017 11:30:30 »
  Sabit arıcılık yapıyorum,gezginci arıcılığın sebep olduğu bir çok olumsuzluğu,sıkıntıyı ve zahmeti yaşamadığım içinde bu durumdan memnunum.Sabit arıcılığın artıları olduğu gibi eksileride var,en büyük problem iklim koşulları,arıların yayılım sahasında  endüstriyel amaçlı ekimi yapılan tarım ürünleri,bu ürünlerin zararlılarına karşı uygulanan zirai mücadele yöntemleri sonucu  zehirlenmelere bağlı toplu ölümler ve bu ürünlerden derlenen nektar ve çiçek tozlarının arılar üzerindeki olumsuz etkileri.
  Sabit arıcılıkta en iyi verimi alabilmenin ilk şartı,konuşlandığımız bölge koşullarına(iklim,flora) uygun arı ırkı ile çalışıyor olmamız. İkinci şartı,meradaki nektarlı bitkilerin belli periyodlarla birbirini takip ediyor olması( gezginci arıcılıktaki Bahar takibi gibi). Üçüncü şartı,kısa süreli dahi olsa,periyod boşluklarında (arıların arttıramayıp yavruya devam edecekleri kadar)nektar geliyormuş gibi 1/4  veya1/3 oranında şurup verilmesi.
  Benim olduğum bölge nerededir,Genel olarak iklim koşulları nasıldır,Mera durumu nedir,Nektarlı bitkiler nelerdir ve nektar verme zamanları,özetle yazacak olursak : Bulgaristanın en kuzeydoğusu,sezonda hemen hemen hergün çiğ olur,geceleri oldukça serin 10,,15 derece,gündüzleri 30 derece. Meşe,Ihlamur,Akasya ve altlarında böğürtlen,kuşburnu vs.olan ormanlar olan. Rapitsa,buğday,mısır ve ayçiçeği tarımının yapıldığı tarım arazilerinin olduğu bir bölge. Kekik,Devedikeni,Sığır Kuyruğu var ama bu boş alanlar yok denilecek kadar az.
  2016 için çiçeklenme tarihleri : 5 Nisan Kanola( yaklaşık 4 hafta sürer) 1 Mayıs Akasya( 10 gün kadar) 18 Haziran Ihlamur(10 gün kadar) 5 Temmuz Ayçiçeği(20 gün kadar)
  Kanola,endüstriyel bir tarım ürünü olmakla birlikte arıları çok geliştiriyor veya biz öyle sanıyoruz,zira İlkbahar olması sebebi ile doğada bol miktarda polen bulunuyor,kanoladan nektarda gelince resmen mevcut patlaması yaşanıyor.Ama kanola balını kesinlikle arı stoğu olarak kullanmamak gerekiyor( benim fikrimdir,yanılıyor olabilirim.) Bu dönemde ana arı üretme amaçlı işlemlere başlanır. Bu dönemde kovanlar genel olarak 3 katta olurlar.
  Komutan kahvaltıya çağırmıştı,kaldığımız yerden devam edelim :
  Akasya kanolanın son dönemlerinde açar,nektar akımı çok fazladır,1,5 kilometre çevremde 25 hektar Akasya ormanı var,Akasyada polen yok denilecek kadar az olduğu için arılara polen takviyesi yapılabilirse çok iyi olur. Bu dönemde ana memesi veya çiftleşmemiş ana vererek ilk suni oğulları da yapmak gerekir.
  Ihlamur Akasyadan yaklaşık 1 ay sonra çiçeklenir,nektar ve polen akımı güçlüdür,2,5 kilometre çevremde 62 hektar Ihlamur ormanı var. Akasya ile Ihlamur arasındaki boşluk dikkat edilmesi gereken bir süreçtir,kovanlarda çok fazla açık yavru ve tarlacı olmayan arı olduğu için önlem alınmazsa açlıktan ölümler olabilir. Ben 5 litrelik bidonlara 1/3 şurup yapıp iğne ile 2,,3 delik açarak çerçeve üstlerine yerleştiiyorum. Çevrede yabancı arılık yoksa ve yağmacılık önlemleri alınırsa dışarıdan besleme çok daha verim arttırıcı( denedim)
  Ayçiçeği Ihlamurdan yaklaşık 8,,10 gün sonra başlıyor,25,,27 Temmuz'a kadar sürüyor. Polen ve nektar akımı oldukça güçlü oluyor.Şartlarım uygun olsa arılarımı ayçiçeğine uçurmam,nektarıda poleni de bence arı için sağlıklı değil.Birde,bu dönemde güçlü suni oğullar yapılıyor.
  2016 Sezonunu özetleyecek olursam: Kovan başı,95.3 kg.bal +4,5 suni oğul(analı)+4 ana arı 
  Bu her sezon böyle olacak diye bir konu yok,koşullar üretim için oldukça uygundu 2016 da. Yukarıda yazdıklarım konunun güzel tarafları. Eğer arılığın olduğu dağda bayırda ise gidebilmek büyük sorun ve yer kuzey rüzgarlarına açıksa Kış kayıpları çok oluyor,zira burada -20,,,-25 dereceler çoklukla yaşanıyor,kuzey rüzgarlarıda esmeye başladımı -30,,-35 derece hissedilen soğukluk oluyor. Bırakın İnsanın  kulaklarının soğuktan yere düşmesini,vücudundaki bütün uzantılar yere düşüyor. 
  Yine çok uzun yazdım...

« Son Düzenleme: 08 Şub 2017 12:25:31 Gönderen: M.Peker İskar »

Çevrimdışı Ergin altin

  • *
  • İleti: 15
  • Katkı 0
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #7 : 08 Şub 2017 15:26:35 »
Merak super meranizda 35 hektar 65 hektar super resmen akasya ve ihlamur ormani bunlar dikimmi yoksa kendiliginden cikma mi resmen Bal ormani olmus bizde daha yeni Bal ormanlari kurulmaya basladi bizde natural kestane ve ihlamur var oda plan li filim olmadigi icin Dekar dusen agac sayisi belli degil ancak Bal ormanlari miz yetisirse bizde ortalamalar yukselir kendimiz Kara bugday ve kanola ekerek bosluklari doldurmaya calisiyor siyoruz

Çevrimdışı M.Peker İskar

  • Admin
  • *****
Ynt: Sabit arıcılığın durumu
« Yanıtla #8 : 08 Şub 2017 16:12:58 »
Merak super meranizda 35 hektar 65 hektar super resmen akasya ve ihlamur ormani bunlar dikimmi yoksa kendiliginden cikma mi resmen Bal ormani olmus bizde daha yeni Bal ormanlari kurulmaya basladi bizde natural kestane ve ihlamur var oda plan li filim olmadigi icin Dekar dusen agac sayisi belli degil ancak Bal ormanlari miz yetisirse bizde ortalamalar yukselir kendimiz Kara bugday ve kanola ekerek bosluklari doldurmaya calisiyor siyoruz
  Bu ormanlar 60,,,70 senelik ormanlar ve devlet yönlendirmesi ile oluşturulmuş.Ayrıca 2000,,,5000 dönümlük tarlaların çevrelerinde Poez( KUŞAK) adı altında 5 veya 6 ağaç sırasından oluşan ve tarlalar arasında sınırları oluşturan uzunlukları binlerce metreyi bulan  dikilmiş ağaç sıraları var. Bu ormanların çok daha büyükleri var. Geçmişte iyi planlanmış,şimdi kesip kesip satıyor devlet kurumları.