Gönderen Konu: SORU 14: Alley yöntemi (Yay Kesimi yöntemi - Bogenschnitt) nedir?  (Okunma sayısı 882 defa)

  • *****

(Şekil-1, Şekil-2:  Yay kesimi yöntemi sadece belirli şartları sağlayan yetiştirme malzemelerinin hazırlığına uygundur (Bakınız metin). Herşeyden önce bu yöntem için tekrar tekrar yavru çıkarmış çerçeveler kullanılmamalıdır Kaynaklar: Şekil-1  Karl Weiss - Zuchtpraxis s.35, Şekil-2 http://www.pv.sk/vcely/chovmatky_002.asp) .

Yetiştirilen anaların büyüklüğünün, ana beşiklerinin doğasından ispatlı bağımsızlığı, bazen pratik sonuçlara sahiptir.
Başlangıç aşamasındaki arıcılara sık sık damızlık koloniden alacakları en genç açık yavrulu çerçeveye bilinen tabiriyle yay kesimi yapmaları tavsiye edilir.
Arılar ağırlıklı olarak kesim kenarlarına Ana memelerini diker.
Öncesinde bir ahşap çubukla larvaları karıştırırsanız, akabinde hücreleri daha rahat kesebilirsiniz.(Şekil-1)

Fakat itirazlar yükselebilir: Ana gözlerinin çoğunluğu “Yay kesimli Çerçeve” kovana konulur konulmaz bakıma alınmasına rağmen, bir, iki ve hatta bazen üç gün sonra takipçi memeler dikilebilir.
Özellikle yavru çıkarmış eski çerçevelerde bu durum hesaba katılmalıdır, kıyasla daha yaşlı kurtçuklar üzerine de Ana memeleri dikiliyor.
Her zaman olmasalar da, çoğunlukla çerçevede biraz daha yüksekte bulunurlar.
İlk başta kabul edilen genç larvalı gözler , daha yaşlı larvalı gözlere kıyasla dikilen memeleri daha önce kapatılmadığı için, meme kapatılma zamanına bakarak larvaların ilk yaşları için bir sonuca varamayız.
Bu Yay kesimini kritik yönlerinden biridir, bir diğeri ise Ana beşiğinin büyüklüğüdür.
Ana memeleri, işçi gözlerinin dönüştürülmesiyle oluşturulur.
Özellikle yavru çıkarmış işçi gözleri, Arıların göz genişletme çalışmasına fazladan zorluk çıkarır, öyle ki Soru 13’de gördüğümüz gibi, bunlardan daha küçük Analar yetişir.   

Ana yetiştiriciliğinde Alley yöntemini bir çeşit acil durum çözümü olarak varsayarsak, en azından yavru çıkarmamış çerçeveler kullanılarak uygulanmasına dikkat etmeliyiz.