Gönderen Konu: SORU 21: Arılar kendi analarının Larvalarını, başka anadan gelenlere tercih e...  (Okunma sayısı 651 defa)

  • *****

SORU 21: Arılar kendi analarının Larvalarını, başka anadan gelenlere tercih eder mi?

Bunu öğrenmek için özel bir bakım metodunu kullanmak amaca uygun olur: Analı Kovan’da Bakım (Bakınız Soru 44)
Burada göreceli olarak daha düşük bir transfer kabulü beklenir, ama yetiştiricilik denemesini aynı Kovanda istediğimiz kadar çok tekrarlayabiliriz.
Her şeyden önce transfer için kullandığımız popülasyonu – deneyin ekonomik olmamasını gözardı ederek – bakıcı popülasyon olarak da kullanabiliyoruz.
Plastik yüksüklerle çalıştık ve onlarla birçok denemede değişmeli olarak hem kendi kovanlarından hem de yabancı kovanlardan larva transferleri yaptık.

Sonuç: Arılar kendi kovanlarının Larvalarını tercihte öne almadılar.

Deney’in bize ikinci gösterdiği: Prof.Zander, yetiştirme prosedürü başlamadan önce, damızlık kovandan alınacak yumurtalı petek parçasının bakıcı popülasyonuna yerleştirilmesini ve böylece bakıcı kovanın alıştırılmasını tavsiye etmişti.
Yumurtalı petek parçası, yetiştirme çerçevesinde bu iş için hazırlanmış bölüme yerleştirilirdi (Şekil-1).
Yetiştiricilik için bu petek parçasında çıkan Larvalar kullanılır, alttaki iki yetiştirme çıtasındaki yüksüklere transfer edilirdi.
Böylece yetiştiricilik başlamadan önce bakıcı popülasyon hem takıma (Yetiştirme çerçevesi ve yüksükler) hem de Larvalara alıştırılırdı.
İlkinin gerekli olmadığını, zaten biliyoruz (Bakınız Soru 20).
Burada da öğrendik ki, yetiştiricilik malzemelerinin de önce alıştırılmasının yetiştiricilik ürünleri üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.

(Şekil-1: Zander Transfer Çerçevesinin üst kısmında, içine damızlık koloniden kesilip alınan yumurtalı petek parçasının konduğu bir “Pencere” bulunur. Bakıcı popülasyonunun Transferde kullanılacak yumurta-larvalara alıştırılmasının, transfer çerçecesine takım olarak alıştırılması gibi gereksiz olduğunu kanıtladık. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.45)