Gönderen Konu: SORU 22: Transfer çerçevesindeki çıtaların sıralarına göre memelerin kabul fa...  (Okunma sayısı 768 defa)

  • *****

SORU 22: Transfer çerçevesindeki çıtaların sıralarına göre memelerin kabul farkları bulunur mu?

Birçok farklı soruya cevap bulabilmek için yaptığım çok sayıdaki yetiştiricilik denemelerimde, transfer çıtalarının çerçeve üzerindeki sıralarına göre meme kabulünde farklılıkların oluşup oluşmadığını da kontrol etmek bana cazip geldi.
Sayı olarak giderek daha da artan denemelerimde üç çıtalı transfer çerçeveleri kullandım.
Bunlar ya eksenleri etrafında dönebilecekleri şekilde kaşıklara çakılmıştı veya serbestçe sökülüp takılabilecekleri şekilde kaşıklardaki yuvalara oturtulmuştu (Şekil-1).

(Şekil-1: Günümüzde transfer çerçevelerinde 3 adet çıta bulunur. Bunlar ya 2’şer adet çivi ile eksenleri etrafında dönebilecekleri şekilde kaşıklara çakılmıştır (alttaki çerçeve) ya da yanlardaki yuvalara oturtulmuştur (üstteki çerçeve) Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.45 ).

Deneylerin sonucu gösterdi ki hiçbir çıta – ne alttaki, ne ortadaki, ne de üstteki - meme kabulünde önceliğe sahip değildir.

Zaman zaman bazı farklılıklar ortaya çıktı, fakat bunlar kural olarak ifade edilebilecek bir düzen göstermediler.

Tamamen tesadüf eseri değil iseler, komşu çerçevelerdeki stok ve yavru dağılımı rol oynamış olabilir.

Eğer Bazı arıcılar konuma göre tekrarlayan bir meme kabulü avantajı bulduklarına inanırlarsa, arıcılık yaptıkları kovan tipini sorgulamak gerekir.

Genel olarak şunu söyleyebiliriz: Bir seferde bütün transfer çerçevesini larva transferiyle doldurmayacaksanız, transfer için 3 çıtadan hangisini kullandığınızın bir önemi yoktur.

  • *****
  Bu genellemeyi ne kadar süreli bir deney süresi sonucunda yapmış bilmiyorum,ancak 2017 sezonunda 3 sıralı çerçevelerde en alttaki sırada tutmama oranı çok yüksekti, tüm denemelerde aynı durumla karşılaştım. Bu konuyu bu yıl daha iyi takip edeceğim.

  • *****
  • İleti: 634
  • Katkı 39
  • Koloni sayısı: 5
Mustafa abi bu adamlar aşırı kalabalık kolonilerde meme yaptırıyorlar. Sen muhtemelen tek katlı bir koloninin alt katında meme baktırıyorsun. Alt taraf daha soğuk olduğu için ya da arı populasyonu yeterli olmadığı için böyle bir durumla karşılaşıyorsun.

Aşağıdaki videonun 5 ve 19 dakikaları ne demek istediğimi anlatacaktır.