Gönderen Konu: SORU 24: Çifte Larva transferi faydalı bir yetiştirme uygulaması mıdır?  (Okunma sayısı 742 defa)

  • *****

SORU 24: Çifte Larva transferi faydalı bir yetiştirme uygulaması mıdır?

“Çifte Larva Transferi” genelde “Arı Sütlü Transfer”in iyileştirilmiş şekli olarak görülür.
Bunda önce fincanlara genç larva transfer edilir, 24 saat bakımda bırakılır ve ilk Larvalar Soylu Larvalarla değiştirilir.
Literatürde bu süreç için genellikle olumlu ifadeler bulunur.
Özellikle de Çifte Larva transferinde görülen çok iri Ana memelerine vurgu yapılır.

Soruya deneysel yolla cevap bulabilmek için, Çifte ve normal (diğer deyişle Kuru) Larva transferi yapılmış memeleri yan yana aynı bakım kolonisine verdiğimiz denememizde, çelişkili sonuçlara ulaştık.
Bir kere çifte, bir kere normal larva transferinden çıkan analar daha ağır geldi, bir kere ise fark görülmedi.
Transferde kullandığım Larvaların yaşları üzerine dikkatimi verdiğimde, belirsizlik aydınlanmaya başladı.
Karşılaştırmalı deneyimde çok genç (1 günlük) Larva kullandığımda, çıkan analarda ya ağırlık farkı görülmedi, ya da normal transferden çıkan analar çifte transferden çıkanlardan daha ağır geldi.
Deneylerde daha yaşlı (2 günlük kullandım) Larva kullandığımda, çifte Larva transferinde genellikle daha ağır Analar doğdu.

Bu durumu nasıl açıklayabiliriz? Kabul etmeliyiz ki yaşlı Larvaların büyük iştahlı Arı Sütü beslenmeleri, normal (kuru) transferde kısa süreli bir kesintiye uğramakta ve genç Larvalardan daha az gelişebilmekteler.
Bu kısa süreli açlığa ağırlık kaybı ile karşılık verirler, kıyasla 1 günlük Larvaların Arı Sütü tüketimleri daha az olduğu için gelişimleri sekteye uğramaz.

İlginçtir ki Çifte Larva transferinde memenin boyutları içerideki çıkmamış Ananın ağırlığından bağımsız, her zaman normal transferli memenin boyutlarından büyük oldu (Şekil-1).

(Şekil-1: Bu Transfer Çerçevesinde değişmeli sırada Normal ve Çifte Larva Transferli (X işaretli) memeler bulunmaktadır. “Çifte Larva Transfer”li memeler gözle görülür şekilde daha büyüktür, fakat içlerindeki Ana daha ağır değildir. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.47)

Bu durum Çifte Larva transferinde memenin içinde toplamda daha büyük miktarlardaki Arı sütünün birikmesi ile örtüşmektedir.
Fakat memenin büyüklüğüne bakarak, kişi meme sakini için kendisini aldatmamalıdır.

Çifte Larva Transferinin Ana Yetiştiriciliğinde bir avantajı bulunmamaktadır. Bu yöntem için gerekecek ek ve faydasız emekten tasarruf edebiliriz.

  • *****
Bu kitabın çevirisinden rahatsız olmaya başladım.  ;D ;D
Saygı eken sevgi biçer...

Çevrimdışı Erol

  • *
  • İleti: 3
  • Katkı 0
Çift transferde ana arının aşırı süt tüketiminden dolayı obez olabildiği. Ve çiftleşme sırasındaki kaliteyi düşürdüğünü dair araştırmalarda var