Gönderen Konu: SORU 25: Yumurtadan Ana yetiştirilir mi- bu nasıl uygulanabilir?  (Okunma sayısı 1335 defa)

  • *****

SORU 25: Yumurtadan Ana yetiştirilir mi- bu nasıl uygulanabilir?

Daha önce SORU 9 ile bağlantılı olarak doğada yumurtadan yetiştiriciliğin olağandışı olduğunu belirttik, bu nedenle kişi haklı olarak acaba “yumurtadan yetiştiricilik” mümkün müdür diye sorabilir.
Mümkün, fakat özel teknikler uygulanmasını gerektirir.

Larvalarla yapıldığı gibi, yumurtalarla Transfer işlemini yapmayı denemeyin bile.
Dokunulmaya karşı son derece hassas olan yumurtalar böyle bir denemede kaçınılmaz şekilde zarar görür.
Bu hassasiyete karşı ne yumuşak bir fırçanın ne de “yumurta maşası”nın yardımı olur, ancak laboratuvardaki bilim adamı bu durumla başa çıkabilir, fakat pratik Arıcı çıkamaz.
Yetiştiricilik için, Yumurtayı içinde bulunduğu hücre ile birlikte kullanmalıyız, doğacak Anada herhangi bir ağırlık kaybı görmek istemiyorsak, bu hücre de daha önce yavru çıkarmamış olmalı (Bakınız SORU 13).
Ancak, İçlerinde Larva yerine yumurta olan tek hücreleri ve hatta tek sıralı hücre şeritlerinin Arıların hiç ile çok zor arasında kabul ettikleri kendini gösterdi.
Buna karşılık ise çok sıralı hücre şeritleri ve en az 5 hücreden oluşan hücre gruplarının kabulünde bir zorluk bulunmamaktadır: İlk kez yumurta atılmış ve şimdiye kadar yavru çıkarmamış petekten, ısıtılmış bir bıçak ile iki veya üç sıralı hücre şeritleri kesilir.
Yetiştirme çerçevesindeki sıkıştırma çıtasına tutturarak şeritler doğrudan kullanılmayacaksa, daha küçük parçalara bölünür.
Hücre Kümesi bir tarafından biraz sıkıştırılır ve sıkıştırma tıpasına tutturulur.
Fazlalık yumurtalar tek bir tane sağlam kalana kadar küçük bir çubuk ile bozulduktan sonra, tıpa yetiştirme çıtasına yerleştirilir.
Bunun için tıpanın üst parçası sıvı balmumuna daldırılır, tutuculara yandan bastırırken, tıpa altındaki çıtaya yerleştirilir(Şekil 1-6).

(Şekil-1: Erlanger metoduna göre yumurtadan yetiştiricilik: 2 veya 3 sıralı hücre şeritleri baklava şekilli parçalara bölünür. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

(Şekil-2: Sıkıştırma tıpasına tutturabilmek için hücre grubunun yanlarından biraz bastırılır.Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

(Şekil-3: Her hücre grubunda tek yumurta kalana kadar, fazlalık yumurtalar bozulur.Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

(Şekil-4: Hücre gruplarının yerleştirildiği sıkıştırma tıpaları Yetiştirme çerçevesini için hazır. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

(Şekil-5: Sıkıştırma tıpaları sıvı balmumuna daldırılır…  Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

(Şekil-6:  …ve Yetiştirme çerçevesine sıkıca bastırılır  Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.48)

Bakıcı popülasyona verilmek üzere, yumurtadan yetiştiricilik için hazıra hale getirilmiş bir yetiştirme çerçevesi Şekil-7’de görülmektedir, Şekil-8 ise kabul sonucunu göstermektedir.

(Şekil-7:  yumurtadan yetiştiricilik için hazıra hale getirilmiş yetiştirme çerçevesi   Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.49)

(Şekil-8:  ve kabul sonucu    Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.49)

Anlatılan şekilde verilen yumurtalar Arılar tarafından Larvalar kadar iyi kabul edilmektedir.
Hatta sıradışı şekilde, daha Larvalar çıkmadan, yumurtalı hücreleri genişletmeye başlıyorlar.
Yavru çıkarmış çerçeveden alınan yetiştiricilik malzemesi ile bu hiçbir zaman olamazdı.

Yumurtadan yetiştiricilik için çok fazla yetiştiricilik malzemesi gerekir.
Bunun için kullanabileceğiniz bütün bir çerçeve olmalıdır.
Sadece gelişim olarak yükselişte olan bir popülasyona, iyi hava şartları ve iyi nektar ve polen akımı sırasında, bir gece önceden damızlık koloniye verilen yavru atılmamış çerçeveden yeterince yumurta toplanabilir.
Diğer türlü, yetiştirme çerçevesi üzerine ana hapsetmek, veya tüm çerçeveyi ana ile birlikte ızgaralı çerçeve kutusuna yerleştirmek gerekir (Şekil 9-10).

(Şekil-9:  Boş bir çerçeve üzerine yerleştirilen damızlık anayı hapseden kafes yardımıyla hızlı bir şekilde yaşıt yetiştiricilik malzemeleri elde ederiz    Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.41)

(Şekil-10:  Daha fazla olsun istersek, ana ızgarasından oluşturulan çerçeve kutusu tavsiye edilir    Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.41)

Yumurtadan yetiştiricilik için, bir çerçevenin sadece tek yüzünü kullanabildiğimizden, çerçeve kenarlarındaki geçiş boşluklarını alüminyum folyo ile tıkayarak Ananın tek yüze daha yoğun yumurtlamasını sağlayabiliriz. 

En geç 24 saat sonunda Ana serbest bırakılır.
Yetiştiricilik sürecine hemen başlanabilir veya Larvaların çıkmasına az bir süre kalana kadar beklenebilir.
Yumurtaların yaşının kabul edilme ve yetiştiricilik başarısı üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.
Tarif edilen yöntemle yumurtadan yetiştiriciliğin Larva Transferine(Bakınız SORU 16) göre avantajı, gözle seçimde ve el sakinliğinde sorun yaşayan arıcının da iyi kalitede Ana yetiştirmesine imkan vermesidir.
Hiç yavru çıkarmamış Çerçevenin mutlaka şart olması ve çok büyük miktarlarda yetiştiricilik malzemesinin israf edilmesi nedeniyle bu yöntem, ekonomik açıdan Larva transferinin yanına bile yaklaşamamaktadır.

  • *****
İzzet tohumlanacak anaları böyle yetiştirmeye karar verdi.

  • *****
İzzet tohumlanacak anaları böyle yetiştirmeye karar verdi.
   Doğru karar.

Çevrimdışı Mehmet GÜNGÖR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 44
  • Katkı 2
  • Koloni sayısı: 300
  • Yer: Kayseri
Bende jenter kullanıyorum.

Çevrimdışı IbrhmAkgl

  • *
  • İleti: 2
  • Katkı 0
Güzel yöntem ama tam emekli işi bence. Doğru kurtçuğu alma konusunda imkan ve beceri varsa transfer bence en ideali.

Bu sene jenterden de umutluyum. Hepi topu 50 ana üretsem yeterli.

Çevrimdışı Hakan Kayhan

  • *
  • İleti: 50
  • Katkı 0
  • Koloni sayısı: 10
  • Yer: Bursa Gemlik Kurtul
Vay be zamanında uzmanların yaptığı şey benim aklıma öylesine gelivermiş ve geçen sene yapmıştım

çok da güzel olmuştu :)

çoook pratik ve başarılı bir yöntem tavsiye ederim herkese

Çevrimdışı Yasin Yusuf Yaman

  • *
  • İleti: 5
  • Katkı 0
Vay be zamanında uzmanların yaptığı şey benim aklıma öylesine gelivermiş ve geçen sene yapmıştım

çok da güzel olmuştu :)

çoook pratik ve başarılı bir yöntem tavsiye ederim herkese

Sen yaparsın abi.
Mustafa abinin karpatlardan üret yolla bize de artık ;)

Çevrimdışı PENDORYA

  • *
  • İleti: 21
Yöntem kendi analarını üretmek isteyenler için ideal görünüyor ama İzzet bey bile bu yöntemi kullanacaksa, bu yöntemi kendimiz için daha dikkate değer bulmaya başladım.