Gönderen Konu: SORU 29: Transfer Larvaları soğuğa karşı ne kadar duyarlıdır?  (Okunma sayısı 763 defa)

  • *****

SORU 29: Transfer Larvaları soğuğa karşı ne kadar duyarlıdır?

Eski yetiştiricilik talimatlarına göre, kullanılacak Larvalar soğuğa karşı hassasiyetle korunmalıydı.
Transfer için kullanılacak çerçeve kolonisinden alındıktan sonra, yün bir beze sarılıp, ısıtılmış bir odada zaman kaybetmeksizin transferin hemen yapılması salık verilirdi.
Mümkün olduğu kadar da bu odada nemin artması için kaynayan su bulundurulurdu.
Bu önlemler iyi niyetli, fakat günümüzdeki bilgilere göre oldukça gereksizdi.

Yaptığım deneylerde transfer yaşındaki Larvalar oda ısısına 24 saat maruz kalınca %50-90 oranları arasında sağ kaldılar.
Fakat bakıcı koloni tarafından çok isteksiz kabul edildiler.
Transfer için uygun yaşta olan Larvaların kovanın dışında 6 saat süre boyunca sırasıyla oda sıcaklığında (+ 20°C), bodrum sıcaklığı (+ 15°C) ve buzdolabı sıcaklığı (+ 5°C)’nda tutulduğu ve kovana geri verilir verilmez normal gelişimlerini istisnasız sürdürdükleri deneyler yetiştiricilik uygulamaları açısından belirleyicidir.
Bu 6 saat süre boyunca Ana yetiştiriciliği için sorunsuz ve tam olarak kullanılabilirler.

Bu sadece yetiştiricilik malzemesini zaman olarak sıkışmadan rahat rahat hazırlayabilirsiniz demek değildir, aynı zamanda yetiştiricilik malzemelerini bir arılıktan diğerine uzun mesafeler taşıyabilir ve böylece kaliteli malzemelerin dağılımına katkıda bulunabilirsiniz.
Burada Larvaların hangi ortamda bulundukları – bütün Çerçeve üzerinde, çerçeve parçası üzerinde veya yüksükler üzerinde hazır transfer edilmiş bir şekilde – fark etmemektedir.
6 saat içerisinde toplanmış oldukları arılı kovan ortamına geri verilirlerse, gelişimlerini normal olarak sürdüreceklerdir.

Fakat kovan dışında bulundukları süre boyunca direkt güneş ışığından ve aşırı sıcaktan Larvaları korumalıyız.
Dış ortam sıcaklığı kovan şartlarına yaklaştığında durum kritik hale gelir: Sınırlı sıcaklık şartlarında Larvaların gelişimi beklemeye geçiyorken, kovan sıcaklığına yaklaşıldığında (35 °C) gelişim tekrar devreye girer ve gelişim bozuklukları görülür.
Bu durumda Larvalar açlıktan ölebilir.
Kovan dışında bulunurken Larvaların arı sütü üzerinde bulunmaları, başka bir deyişle nemli transfer edilmeleri gerekli değildir.
Kitin derileri onları su kaybına karşı korur.
Larvalı parçayı veya Yetiştirme çerçevesini nemli bir beze sarmak bir avantaj sağlar mı, bilmiyorum.
Deneylerimizi hep bu önlem olmadan tamamladık.

Duygularımız bize karşı koysa da, burada Larvalara biraz güvenmeliyiz.
Belirleyici olan yetiştiricilik başarısıdır.

  • *****
Bu soruyu merakla bekliyordum. Ezber bozan bir paylaşım daha.