Gönderen Konu: SORU 30: Dolu memelerden uzun mesafeli gönderilere dayanmalarını bekleyebilir...  (Okunma sayısı 467 defa)

  • *****

SORU 30: Dolu memelerden uzun mesafeli gönderilere dayanmalarını bekleyebilir miyiz?

İzole bölgeleri oluştururken çoğunlukla yetiştirici olmayan arıcılara ana memeleri verilerek destek olmaya çalışılır.
Ana ızgarası ile ayrılmış ballığa kuluçkalıktan 2 yavrulu çerçeve çektiğimizde, çalışmakta olan koloni tereddüt etmeden ballıkta 2 günlük memeleri kabul edecektir (Bakınız Soru 43).
Memeler kapatıldıktan sonra, çiftleşme kutularının oluşturulmasında kullanılabilir (Bakınız Soru 80).

İki gündür memede bakılan (üç günlük) Larvalar, aynı 1 günlük olup hala çerçevesinde olan veya kuru yüksüğe transfer edilmiş Larvalar gibi hiç zarar görmeden koloni dışında 6 saat geçirebilirler.
Burada dikkat edilmesi gereken, yaşı itibariyle oldukça kabartılmış olan memenin mekanik olarak zarar görmemesidir.
Ya yetiştirme çerçevesinde bırakılırlar ya da tahta tıpalarıyla üzerinde uygun geniş delikler açılmış olan köpüklere (örneğin strafor veya Styrodur) yerleştirilirler (Şekil-1).
Bu şekilde memeleri özellikle güvenli şekilde nakledebiliriz ve izole bölgeye dağıtılmak üzere ulaştırabiliriz.

(Şekil-1: 2 gündür bakımda olan larvalı memeler, zarar görmeden kovanın dışında en az 6 saat kalabilir.
Nakliye için memeler ya yetiştirme çerçevesinde bırakılır ya da 15mm genişliğinde ve 15mm derinliğinde delikleri olan köpük bloğuna tıpalarıyla sokulur.
Böylece memeler zarar görmekten korunmuş olur. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.57 )