Gönderen Konu: SORU 32: Yumurtalı petek parçalarını nasıl kargolayabiliriz?  (Okunma sayısı 433 defa)

  • *****

SORU 32: Yumurtalı petek parçalarını nasıl kargolayabiliriz?

Kargolanacak yumurtaları elde edebilmek için boş çerçeve üzerine anayı hapsedebilir veya ana ızgarasından yapılan çerçeve kutusunu kullanabiliriz (Şekil-1).
Bunlarla Damızlık Ana 24 saat hapsedilir. Serbest bırakıldıktan 1,5 gün sonra çerçevemizde 1,5 – 2,5 günlük yumurtalar bulunur – tam kargolanabilecek yaşta olanlar.

(Şekil-1: Boş bir çerçeve üzerine yerleştirilen damızlık anayı hapseden kafes yardımıyla hızlı bir şekilde yaşıt yetiştiricilik malzemeleri elde ederiz (sol). Daha fazla olsun istersek, ana ızgarasından oluşturulan çerçeve kutusu tavsiye edilir(sağ). Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.41)

Örnek verelim: Pazartesi akşamı Anayı boş bir çerçeve üzerinde ana ızgarasından yapılma çerçeve kutusuna yerleştirelim.
Salı akşamı  - döşediği yumurtalar şu an sıfır-1 günlüktür - Anayı serbest bırakalım, yeni yumurtalı çerçevemizi ise Perşembe sabahına kadar çerçeve kutusunda bırakalım. Şimdi ise yumurtalar 1,5 – 2,5 günlük oldular.
Yumurtaların olduğu parçayı çerçeveden kesip alırız, ince ipekli kağıda sarıp yeterince büyük bir karton kutuya yerleştiririz. Boşlukları buruşturulmuş gazete kağıtları ile doldurup gerekli yumuşak korumayı sağlarız (Şekil-2)
Gönderim acele posta ile yapılmalıdır.

(Şekil-2: Yumurtalı petek parçası ipekli kapıda sarılır (sol) ve etrafı buruşturulmuş gazete kağıdıyla dolu olacak şekilde karton kutuya yerleştirilir (sağ).Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.58)

Varış yerine ulaşır ulaşmaz, yumurtalı petek parçamızı boş bir çerçevede kesilip açılan pencerenin içine yerleştiririz ve Larvalar çıkana kadar çalışan bir kolonide ana ızgarasının üzerine asabiliriz.
Fakat bu çerçeveyi kesinlikle ballıkta ballı çerçeveler arasına asmamalıyız, bunun yerine astığımız yerde birkaç yavrulu çerçeve bulunmalıdır.
Yumurtalı çerçevemizi bu yavrulu çerçevelerin arasına girmeliyiz.
Aksi halde yumurtalar, bir daha görmemek üzere bir gün sonra ortadan kaybolabilir.
En iyisi ise, yumurtaları kargodan gelir gelmez Larvaların çıkması için anasız bakım kolonisine vermek olurdu.

Yumurta nakliyesinin doğru uygulandığında sağlıklı bir yöntem olduğunu, Erlangen’den (Almanya) uçakla okyanus ötesine Amerika’ya yumurta olarak gönderilen Analar ispatlamaktadır.