Gönderen Konu: SORU 34: İyi bir Bakıcı Kovan nasıl olmalıdır?  (Okunma sayısı 413 defa)

  • *****

SORU 34: İyi bir Bakıcı Kovan nasıl olmalıdır?

Bakıcı Kovan sağlıklı olmalıdır.
Hasta Arılarla iyi yetiştiricilik yapılamaz.

Bakıcı kovanda yavru bakımı yaşında çok sayıda işçi arı olmalıdır.
Sadece yavru bakımı yaşındaki genç işçi arılar verimli Arı sütü üretirler.
En yüksek formlarına doğadan zengin polen geldiğinde ulaşırlar.
Bir kovanın bakıcılık kabiliyetini, açık işçi gözlerine bakarak anlayabiliriz.
Larvalar kuru olmamalı, Arı Sütünden yumuşak bir yatak üzerinde olmalılar.

Yavrusuz kovanda da yetiştiricilik yapılabilir, ancak bakıcı kovanda yavru bulunması daha avantajlıdır.
Her durumda, kapalı yavru mevcut olmalıdır.
Açık yavru mevcudiyetinin anlamlı olup olmadığı ise tartışılabilir (Bakınız Soru 50).
Bakıcı kovanda yavru varlığı, dengeli ısı ve nem şartlarından sorumludur.

Gereken yetiştiricilik ikliminin sağlanabilmesi için, kovan mevcudunun da belli bir güçte olması gerekir.
Kovan mevcudu, Yetiştirilebilecek Ana sayısını da belirleyicidir.
Buna göre, bakıcı kovanda mümkün olduğu kadar çok arı mevcudu olmalıdır.
Ancak daha küçük bakıcılarda – örneğin sadece 5 çerçeveli kuluçkalıkta yetiştiricilik yapılabilir, ancak bu durumda daha az sayıda Ana yetiştirileceği hesaba katılmalıdır.

Kovandaki stoklar da uygun olmalıdır: Bakıcı kovanda bol miktarda karbonhidrat (bal veya şeker beslemesi) ve genç arıların protein ihtiyaçları için bol miktarda polen stoğu bulunmalıdır.
Olası uzun süreli uçuş engelleri nedeniyle kıtlık yaşanmamalı.

Bakıcı olacak popülasyon için saldırgan arılar kullanılmaz.
Bu özellik bakıcı koloniden analara aktarılmaz (Bakınız Soru 39), ancak yetiştiricilikte hava şartları nasıl olursa olsun birkaç kez kovan kapağının açılması gerektiği için, sakin arılar tercih edilir.

2 yaşında veya daha yaşlı anaya sahip popülasyonlar, 1 yaşındaki anaya sahip olanlara kıyasla daha yüksek oğul eğilimine sahip olduklarından, bakıcılık için de daha kolay tetiklenebilecekleri varsayılır.
Bunun doğru olup olmadığı sorgulanabilir.
Anasız kovanda yetiştiricilik yapabilmek için kullanacağımız popülasyonun anasını her hâlükârda uzaklaştıracağımız için de tercihen yaşlı analı kovanlar seçilebilir.
Çoğu ticari işletmede Analar en fazla 2 yaşına kadar kullanılır.

Temel bilgiler bunlar.
Tek tek ve özellikle de bakıcı kovan için önemli konular, takip eden soru-cevaplarda açıklığa kavuşturulacaktır.

  • *****
Ynt: SORU 34: İyi bir Bakıcı Kovan nasıl olmalıdır?
« Yanıtla #1 : 25 Mar 2018 00:02:27 »
Bir kovanın bakıcılık kabiliyetini, açık işçi gözlerine bakarak anlayabiliriz.
Larvalar kuru olmamalı, Arı Sütünden yumuşak bir yatak üzerinde olmalılar.