Gönderen Konu: SORU 40: Anasız kovanlarda ana yetiştirmenin en önemli metotları nelerdir?  (Okunma sayısı 497 defa)

  • *****

SORU 40: Anasız kovanlarda ana yetiştirmenin en önemli metotları nelerdir?

Arıların Ana çıkarma iç güdüsünü tam anlamıyla kullanabilmek için, kovan anasız hale getirilmelidir.
Bu şekilde , ana çıkarmak için sadece hazır hale gelmezler, bu artık biyolojik bir zorunluluk olur.
Aynı anda kovandan açık gözlü yavrulu çerçeveleri de uzaklaştırırsak, anasız kalan kovan tüm dikkatini kendisine verilen yetiştiricilik malzemelerine verir.

Bu yetiştiricilik yöntemi en eskisi ve en güveniliridir.
Orijinal şekliyle “Dokuz gün anasız kalmış kovanda yetiştiricilik” olarak tarif edilir.
Kovandan ana uzaklaştırıldıktan 9 gün sonra artık açık yavru bulunmaz.
Arıların kendi başlarına diktikleri memeler yok edilir, kovan mevcudu tek bir kata sıkıştırılır ve 2 saat sonra yetiştiricilik malzemeleri popülasyona verilir.

Bu şekildeki bir popülasyonu, birden fazla popülasyondan - muhtemelen sadece ballıklardan alınmış ve bu sırada yavrularını kapatmış olan - yavrulu çerçeveleri üzerindeki arılarla beraber alarak toplama bir bölmede de oluşturabilmemiz, prensip olarak bir şey değiştirmez ve sadece yöntemin değiştirilmiş halidir.
Bu yöntemi oğul önleme yöntemi olarak kovan mevcudunun azaltılmasında da kullanabiliriz.

Anasız kovanda yetiştiricilik biyolojik açıdan daha da geliştirilebilir: “Anası 9 gün hapsedilmiş kovanda yetiştiricilik” ‘te Ana kovandan hemen uzaklaştırılmaz, önce ballıkta veya kuluçkalıkta bir yan bölmede ana ızgarasının arkasına hapsedilir.
Hapsedildikten dokuz gün sonra –Yetiştiricilik başlangıcından 2 saat önce- yeni açık yavrularla birlikte (refakatçi arılar olmadan) kovandan alınır.
Bu durumda kovandaki yavru bakımı yetiştiricilik başlangıcına kadar kesintiye uğramadığı ve bakıcı arılar yavruları sürekli arı sütü ile besledikleri için, arı sütü beslemesinin yetiştiricilik başlangıcında en iyi durumda olduğunu kabul edebiliriz.
Bakıcı Arılar aynı zamanda Arı sütünü zaten bozacağımız birçok değersiz memede boşa harcamamış oldular
Yine de yetiştiricilik süreci başlamadan bakıcıda meme kontrolü yapılmalı, Ananın hapsedildiği süre boyunca yeni meme dikmiş olabilirler.
Şekil-1-3: 9 gün anasız kalan kovanda yetiştiricilik için olası çerçeve dizilişini göstermektedir.

Şekil 1:  “Dokuz gün anasız kalmış kovanda yetiştiricilik” Yetiştiricilik başlangıcından 9 gün önce Anayı Ballığa alırız.

Şekil-2: Yetiştiricilik malzemeleri bakıcıya verilmeden 2 saat önce, tüm ballık içindeki ana, açık yavrulu çerçeveleri ve alttaki kuluçkalıktaki fazlalık çerçevelerle birlikte alınır. Dikilen memeler var mı diye bakılır ve tek bir kata tüm mevcut sıkıştırılır. Arıları meşgul etmek için, tam ortaya ise geçici olarak açık yavrulu çerçeve girilir.

Şekil-3: Anasız kovan huzursuzluğu başladığında açık yavrulu çerçeve alınır ve yerine larvalı transfer çerçevesi girilir.

Anayı 9 gün hapsedecek kadar zamanı olmayanlar, “2 saat Anasız kalan Kovan”’da yetiştiricilik deneyebilir (Şekil-4).
Bu durumda açık yavrulu gözlerin çoğunluğu kovandan alınır, kapalı yavrulu çerçevelerin üzerindeki küçüklü büyüklü açık yavrulu alanlar ise kovanda bırakılır.
Aynı zamanda bakıcının sadece kendisine verilen damızlık larvaların üzerine değil, kendi larvaları üzerine de meme dikeceği hesaba katılmalıdır.
Bunlar yaklaşık bir hafta sonra aranmalı ve bozulmalıdır.
Bu yöntemde ilk kabul ediş, eş zamanlı olarak serseri memeler de dikileceği için, yukarıda anlatılan yöntemlerden çoğunlukla daha düşüktür.
Fakat popülasyon peşpeşe birçok defa yetiştiricilik için kullanılacaksa(Bakınız Soru 46), bu durum artık önemini kaybetmektedir.

Şekil-4: Anası yeni alınmış kovanda yetiştiricilik. Anayı ballık ve 1 kat kuluçkalıkla (Tabii arılar silkelendi!) uzaklaştırdıktan sonra, kuvvetlice sıkıştırılmış olan popülasyonda mümkün olduğunca çok kapalı ve az açık yavru kaldı.  2 saat sonra yetiştiriciliğe başlanır.

Tüm yavru mevcudu alınmış popülasyonda yetiştiricilik pek tavsiye edilmemektedir (Şekil-5).
“Yavrusuz Bakıcıda Yetiştiricilik” yönteminde büyük ısı değişimleri gözlenmektedir, bu ise muhtemelen bu yöntemde sık gözlenen küçük Anaların nedenidir.
Her halukarda, yavrusuz Bakıcıda, mesela anası alınmış doğal bir oğul popülasyonunda veya kalabalık popülasyondan meydana getirilen yapay oğul bölmelerinde çok büyük serili yetiştiricilik yapılmamalıdır.
Oğul popülasyonu, bakıcı olarak da öncelikle temel petekli çerçevelere yerleştirildiğinden, şurup beslemesi yapılmalıdır.

Şekil-5: Anası alınmış doğal oğul, bakıcılık için temel peteklere yerleştirilir.Tam ortaya larvalı transfer çerçevesi girilir. Verilen şurubun hızlıca alınması için her iki uca birer kabartılmış boş çerçeve girilir.