Gönderen Konu: SORU 41: Anasızlık stresi yetiştirme başarısı için ne kadar önemlidir, hangi ...  (Okunma sayısı 976 defa)

  • *****

SORU 41: Anasızlık stresi yetiştirme başarısı için ne kadar önemlidir, hangi tehlikeleri beraberinde getirir?

Yeterince genç arıya sahip bir popülasyonun Ana bakımı için başlama zamanına ihtiyacı olmaz.
Bakıcılık yaşındaki arılar, kaşla göz arasında hemen Arı sütü verebilecek durumdadır.
Anası alınmış bir popülasyon ise – oğula gitme isteklisi değilse- Ana bakımına hemen başlamaya hazır değildir.
Arılar Anayı bireysel olarak değil, salgıladığı feromona göre algıladıklarından, Ananın olmadığını anlamaları biraz zaman almaktadır.
Arılar bunu en sonunda kapak açıldığında çıkardıkları sesli uğultu ve kovan girişindeki huzursuz koşuşturmaları ile gösterirler.
Bu durum yetiştiricilik malzemelerinin verilmesi sinyalidir.
En kuvvetli popülasyonlar dahi 2 saatin sonunda bu duruma gelir.
Yetiştiricilik malzemesi daha erken verilirse, Arılar Larvaları kolayca temizler.

Ana bakımı süreci bir kez başladığında, bakıcı kovanın birden fazla yetiştiricilik için kullanılmasında (Bakınız Soru 46) yetiştiricilik malzemelerinin verilebilmesi için bekleme süresi ortadan kalkar.
Eski transfer çerçevesi alınır ve yerine yenisi kendi rutin süreciyle girilir. 

Bakıcılığın başlaması için beklememiz gereken anasızlık stresi, sıkıştırılan kovanın arılarını bazen komşu kovanlara kaybetmesine neden olur.
Bakıcı kovan mümkün olduğunca hep tek başına olmalıdır.
Eğer başka kovanlarla aynı blokta bulunursa, komşulara büyük miktarlarda arı kaçışı olabilir.
Kovanların arasına yerleştirilen, uçuş deliği hizasından yukarı ve ileriye doğru yetişebilen perdeler, bu kötü duruma karşı yardımcı olur (Şekil-1). 

Ananın uzaklaştırılması ile transfer çerçevesinin girilmesi arasında kalan bekleme zamanında, bakıcı kovanın tam ortasına açık yavrulu bir çerçeve girmek tavsiye edilir.
Açık yavrular, Arı mevcudunu kovanda tutar.
Bu nedenle tutucu çerçeve olarak da adlandırılır.
Tutucu çerçevenin yanında geçici olarak bir çerçeve eksiltip kalabalık arı mevcudunun birbirleriyle zincir yapabilecekleri bir koridor oluşturmak yanlış olmaz.
Tutucu çerçeve transfer çerçevesiyle yer değiştiğinde çerçeveleri sıkıştırarak bu koridoru kapatırız.
Kuvvetli popülasyonlarda bu boşluğa bazen temel petek girdim ve bakım süreci boyunca burada bıraktım.
Bununla transfer çerçevesinin hemen yanında arıların (petek örücülerin) kalabalık olmasını ve böylece özellikle iyi bir meme kabulü sağladığımı düşünüyorum.

(Şekil-1:  Kovanların arasına yerleştirilen yan perdeler, arıların bir kovandan diğerine kaçmalarını engeller. Kaynak:  Karl Weiss - Zuchtpraxis s. 68 )