Gönderen Konu: SORU 42: Anası alınan bakıcı kovanın Anası (ve yavruları) ile ne yapmalı?  (Okunma sayısı 924 defa)

  • *****

SORU 42: Anası alınan bakıcı kovanın Anası (ve yavruları) ile ne yapmalı?

Ana buna değerse, onunla bir bölme oluşturulur (Bakınız Soru 102).
Fakat bölmede mümkün olduğunca bakıcı popülasyonundan değil, başka herhangi bir popülasyondan arılar kullanmalıyız.
Bakıcı popülasyon mümkün olduğunca kuvvetli kalmalıdır.
Bakıcıyı sıkıştırırken yavrulu ve stok çerçeve almamız gerektiğinde, bunu üzerindeki arıları almadan yaparız.
Fazlalalık çerçeveleri başka kovanlara gireriz.

Ticari olarak satılan pipetler yardımıyla, Besleme için şeker şurubu veya kek ile su kullanırız.
Sonunda Analar tekrar kovana geri verilir.

Kovan popülasyonunu bakıcılık için kullandıktan sonra Anayı tekrar kovana geri vermeyi düşünüyorsak, bölme oluşturma zahmetinden tasarruf edebiliriz.
Bunun yerine anayı yaklaşık 50 adet refakatçi arıyla birlikte küçük bir kafese alırız (Şekil-1).
Çoğunlukla Ana kafesi olarak adlandırılan ve ahşaptan imal edilen kapların önünde izleme penceresi olarak sürgülü cam, altında veya arkasında ise havalandırma ızgarası bulunur.
Bizim kullandığımız kafeslerin iç ölçüleri 70mm X 55mm (yükseklik) X 35mm.
İçine konulan arı mevcudu, kutu içine sokulan cam şişecik yardımıyla 1:1 şeker şerbetiyle beslenir, veya kek artı şişecikle su veririz.
Kafes kutusunu odada düşük ışıkta ve ortalama sıcakta bekletiriz.
Kuluçkalığa yerleştirilirse, sıcaklığı 25°C’yi geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
Bu koşullarda arılar daha huzurlu olur ve kovan sıcaklığına kıyasla daha az yem tüketirler.
Bu şekilde tutulduğunda, görünüşe göre zarar görmeden Anaları birkaç günden birkaç haftaya kadar muhafaza edebiliriz (Bakınız Soru 98).

(Şekil-1: Bakıcı olarak kullanmak istediğiniz kovanların yumurtlayan Analarını refakatçıları ile birlikte birkaç gün – hatta hafta -  ana kafeslerinde tutabiliriz. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.69)
« Son Düzenleme: 07 Nis 2018 07:18:23 Gönderen: Günaydın Dikmen »