Gönderen Konu: SORU 43: “Bölünmüş Bakım” ’dan ne anlamalıyız ve avantajları nedir?  (Okunma sayısı 369 defa)

  • *****

SORU 43: “Bölünmüş Bakım” ’dan ne anlamalıyız ve avantajları nedir?

Ana memelerinin başlangıç zamanında, Bakıcı popülasyonun sahip olduğu sonradan ana çıkarma içgüdüsünün kuvveti anlamlı iken, sonrasında dolu memelerin bakımında Arılar çok cömertçe davranırlar.
Bu analı kovanlarda bile tereddütsüz böyledir.
Her halükarda bu popülasyonların analarını bir ızgara yardımıyla bakıcılık bölümünden uzak tutmalıyız.
Arılar bu durumda sadece kapalı yavruları ısıtmakla kalmaz, açık yavruları da arı sütü yle beslerler.
Bu gerçeği ana yetiştiriciliğinde kullanmalıyız.

İlk olarak hücrelerim kapatılmış olduğunu varsayalım, ki bakıcılığın beşinci gününde bu durum olur.
Özellikle yetiştiricilik için hazırlanmış bakım popülasyonunu, bütün bakıcı arıları ve hala mevcut zengin arı sütü kaynakları ile sadece ısı ve nem düzenleyici olarak kullanmak yazıktır.
Hala tam olarak arı sütü üretimine hazır olmalarına rağmen, bakıcı arıları işsiz kalır.
Bu nedenle ana bakımının ikiye bölünmesi tavsiye edilir.
Memelerin ilk bakımı özellikle bu iş için hazırlanmış olan bakıcı popülasyona yaptırılır, memelerin olgunlaştırılması ise istenen herhangi başka bir popülasyonun ballığında yaptırılabilir.
Evet, bu amaç için bir arı popülasyonuna ihtiyaç da yoktur!
Bu görevi bir kuluçka makinesi de yerine getirebilir.
Bu arada bakıcı popülasyon yeni bir yetiştiricilik serisine hazırdır.

Memelerin kapatılmasına kadar beklemezsek ve kısa bir meme bakımından sonra değişimi yaparsak, bakıcı popülasyonu daha da iyi kullanmış oluruz.
En erken bir, en iyisi ise iki günlük bakım süresinden sonra yetiştirme çerçevesini ikinci adıma yönlendirebiliriz.
Burada iki konu çok önemlidir: Birincisi, önceden birkaç yavrulu çerçeveyi-açık, yeni kapatılmış veya karma- ballığa girmeliyiz ki yeterince bakıcı arı Larvaların bakımını sürdürebilmek için burada hazır olsunlar, ikincisi  ise tüm transfer çerçevesini sadece tek bir popülasyona vermemeliyiz, birden fazla  - kural olarak 3 – kovana paylaştırmalıyız (Bakınız soru 45).

Bakımın bölünmesi veya başlangıç ve bitiş bakımı olarak ikiye ayırma, Amerikanın güney eyaletlerindeki büyük yetiştiricilik merkezlerinde yaygın bir uygulamadır (Şekil-1).
Uluslararası jargonda başlangıç bakımını yapan popülasyona “başlatıcı - starter” , bitiş bakımını yapan poülasyona ise “bitirici - finisher” denir.

Hem başlatıcı hem de bitirici popülasyonlar birçok defa – hatta uygun önlemlerle tüm sezon boyunca- tekrar tekrar yetiştiricilik için kullanılabilir (Bakınız Soru 46).
Hem Başlatıcının hem de bitiricinin zaman zaman serseri meme kontrollerinin yapılması unutulmamalıdır.
Sadece böyle memelerin kabulu işimizi zorlaştırmaz, farketilmeden çıkan bir ana tüm yetiştiricilik emeğimizi yok eder.

(Şekil-1:  Amerika’daki bir yetiştiricilik istasyonunda başlatıcı ve bitirici kovanlar. Kaynak: Karl Weiss - Zuchtpraxis s.70)