Arıcılık > Arıcılıkta Teşvik ve Hibeler

Tarım Bakanlığı Hayvancılık Desteklemeleri tebliği

(1/1)

nevzatkayacık:
26 Ağustos 2017 tarihinde HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAKKINDA UYGULAMA
ESASLARI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2017/32) numaralı tebliğ yayınlandı.

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/08/20170828.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/08/20170828.htm

Arıcılık yapan arkadaşlarımızı ilgilendiren kısımları aşağıya aktarıyorum.

Arılı kovan desteklemesi
MADDE 11 – (1) Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, en az 30, en fazla 1000 adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara, aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılır.

(2) AKS bilgilerini güncelleyen arıcı, destekleme ödemesinden yararlanmak için, arılığın bulunduğu ilin il/ilçe müdürlüğüne bu Tebliğin yayımından itibaren 30 gün içinde aşağıda belirtilen belgelerle şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütü aracılığı ile başvuruda bulunur;

a) Arıcılık Kayıt Sisteminden alınarak doldurulan dilekçe,

b) Arıcı kayıtlı olduğu il/ilçe dışında müracaat ediyorsa arı konaklama belgesi ve konaklanan adrese gelmek üzere en son alınmış Yurt İçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu, kayıtlı olduğu il içinde gezginci arıcı olması durumunda ise Veteriner Sağlık Raporu yerine işletme tescil belgesi.

(3) Desteklemeden faydalanacak arıcının, işletmesinin ikamet ettiği ilde kurulmuş yetiştirici/üretici örgütü üyesi olması zorunludur. Ancak, kayıtlı olduğu ilde kurulmuş herhangi bir yetiştirici/üretici örgütü olmaması durumunda komşu ildeki yetiştirici/üretici örgütüne kayıt olması gerekmektedir.

(4) Arıcı, kovan tespitlerini dilekçe verdiği il/ilçe müdürlüğüne belirtilen tarihler arasında yaptırmak zorundadır.

(5) Desteklenecek arılı kovanlar plakalı ve AKS’ye kayıtlı olmalıdır.

(6) İl/ilçe müdürlükleri, destekleme talebinde bulunan üreticilerin işletmelerini 6/10/2017 tarihine kadar arılıkta inceleyerek örneği AKS’de yer alan Arılık ve Arılı Kovan Tespit Tutanağını düzenler. Dilekçede beyan edilen arılı kovan sayısını geçmemek üzere, arılıkta yapılan tespitteki kovan sayısı üzerinden değerlendirme yapılır. Tespit sırasında 30’dan az arılı kovana sahip olan arıcılar desteklemeden yararlanamaz. Bağlı bulunduğu ilin dışında başvuruda bulunan gezginci arıcılar için tespit tarihi bitimi 22/9/2017’dir. İl/ilçe müdürlükleri, gezginci arıcıların desteklemeye konu olan belgelerinin (Dilekçe, Arılık ve Arılı Kovan Tespit Tutanağı, Arı Konaklama Belgesi ve Yurt İçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu) asılları veya onaylı suretlerini üreticinin işletmesinin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüğüne 6/10/2017 tarihine kadar gönderir.

(7) AKS kayıtlarına göre il/ilçe müdürlüğünce düzenlenen arılı kovan hak ediş icmalleri, (İcmal-1), 23/10/2017 tarihinden itibaren 10 (on) gün süre ile arıcının kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerinde askıya çıkartılır. Ayrıca İcmal-1 bilgi amacıyla birliklere gönderilir. Askıya çıkma ve indirme tarih ve saatleri tutanağa bağlanarak il/ilçe müdürlüğü tarafından imzalanır.
 
(8) Askı süresi bitiminden sonra 30/10/2017-3/11/2017 tarihleri arasında yapılan itirazlar 5 (beş) günde değerlendirilir. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

(9) İlçe müdürlükleri tarafından askı sonrası AKS’den alınarak onaylanan arılı kovan hak ediş icmali (İcmal-2) 13/11/2017 tarihine kadar il müdürlüğüne gönderilir.

(10) İl müdürlüğünce AKS’den alınan Arılı Kovan Destekleme İcmali (İcmal-3)’nin onaylı bir sureti 24/11/2017 tarihine kadar HAYGEM’e, elektronik ortamda (aricilik@tarim.gov.tr) ve yazılı olarak gönderilir.

(11) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi projesi kapsamında, desteklemeden yararlandırılan kovanlar, bu desteklemeden yararlanamaz.

(12) HAYGEM tarafından hazırlanan başvuru ve icmal belgeleri AKS ve HAYGEM internet sitesinde yayımlanır.
Damızlık ana arı ve ana arı desteklemesi

MADDE 12 -  (1) Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara, damızlık ana arı ve ana arı adedince destekleme ödemesi bu maddede belirtilen esaslara göre yapılır.

(2) Kafkas arısı, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde, diğer ana arılar da, uyumlu oldukları coğrafi bölgeler dışında desteklenmez.

(3) Desteklemeden faydalanmak isteyenler, arılığının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne 20/10/2017 tarihine kadar aşağıda belirtilen belgelerle şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütü aracılığı ile başvuruda bulunur:

a) Arıcılık Kayıt Sisteminden alınarak doldurulan dilekçe,
b) Almış olduğu damızlık ana ve/veya ana arılara ait fatura,
c) Arıcı kayıtlı olduğu il/ilçe dışında müracaat ediyorsa Arı Konaklama Belgesi ve konaklanan adresine gelmek üzere en son alınmış Yurt İçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu, kayıtlı olduğu il içinde gezginci arıcı olması durumunda ise Veteriner Sağlık Raporu yerine işletme tescil belgesi.

(4) Bakanlığımızca üretim izni verilen, aktif üretim yaptığını beyan eden, damızlık ana arı ve ana arı yetiştiriciliği talimatnamelerine göre kontrolü yapılarak Arıcılık Kayıt Sisteminde destekleme amaçlı aktif hale getirilmiş işletmelerden satın alınan damızlık ana ve ana arılar bu kapsamda desteklenecektir.

(5) Bakanlıkça izole bölgede ana arı üretim izni verilmiş ve internet sitesinde yayınlanmış, ürettiği ana arıların damızlık olarak kullanılabileceği belirtilen ana arı işletmelerinin ürettiği ana arılar, damızlık ana arı olarak desteklenecektir.

(6) Bakanlık tarafından 2016 yılı sonu itibariyle üretim izni verilen damızlık ana ve ana arı üretim işletmelerinin mevcut üretim kapasiteleri desteklemeye esas kabul edilecektir.

(7) Faturalandırma ve tespit tutanağı düzenleme tarihleri bölgelere göre, ana arı ve damızlık ana arı üretim sezonu içerisinde olmak üzere, desteklemeye esas ana arıların 1/4/2017-20/10/2017 tarihleri arasında üretilerek faturalı satışının yapılmış olması gerekmektedir.

 (8) Arıcılar, AKS’de kayıtlı aktif kovanlarının en fazla yarısı kadar damızlık ana ve ana arı için desteklemeden yararlandırılacaktır. Bu rakam 200 adedi geçemez.

(9) Kesilecek faturada, ana işletme numarası, satış tarihi, satın alınan ana arı sayısı, ana arıyı alan arıcının adı soyadı, birliğe kayıtlı olduğu il bilgilerinin bulunması zorunludur.

(10) Desteklemeye esas fatura Bakanlıktan üretim izni almış olan işletme tarafından kesilmiş olmalıdır. Bayi olarak nitelendirilen aracılar tarafından kesilen faturalar kabul edilmeyecektir.

(11) Damızlık ana arı desteklemesinden faydalanan arıcı/işletme aynı zamanda ana arı desteklemesinden de faydalanabilir.

(12) Damızlık ana arı üzerinde numara ile yetiştirildiği yılın rengi, ana arıların üzerinde ise yetiştirildiği yılın rengi ve ana arı nakliye kafesleri üzerinde işletme numarası bulunmalıdır.

(13) Destek talebinde bulunan üreticilerin tespitleri 31/10/2017 tarihine kadar yapılır.

(14) Damızlık ana ve ana arı üreticileri satışını yaptıkları arılar için kesilen fatura bilgilerini AKS’de ilgili bölüme kaydetmek zorundadır.

(15) İl/ilçe müdürlüğü teknik personelince; destek talebinde bulunan üreticilerin işletmelerinde, boş ana arı nakliye kafeslerinin ve kovana verilmiş ana arının kovanda görülmesi yoluyla kontrolü yapılarak, örneği AKS’de yer alan Damızlık Ana/Ana Arı Tespit Tutanağı düzenlenir. Dilekçede destek talebi yapılan ana arı sayısı, tespit tutanağı ile belirlenen ve AKS’de kayıtlı aktif kovan sayısı ile uyumlu olmalıdır.

 (16) İl/ilçe müdürlüğünce, destekleme talebinde bulunanların Damızlık Ana/Ana Arı Tespit Tutanağındaki bilgiler, AKS’de ilgili bölüme 1/12/2017 tarihine kadar kaydedilir.

(17) AKS’den alınan damızlık ana arı ve ana arı hak ediş icmalleri (İcmal-1), 4/12/2017 tarihinden itibaren 10 (on) gün süre ile arıcının kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerinde askıya çıkartılır. Ayrıca İcmal-1 bilgi amacıyla birliklere gönderilir. Askıya çıkma ve indirme tarih ve saatleri tutanağa bağlanarak il/ilçe müdürlüğü tarafından imzalanır.

(18) Askı süresi bitiminden sonra 18/12/2017 tarihinden itibaren yapılan itirazlar 5 (beş) günde değerlendirilir. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

(19) İlçe müdürlükleri tarafından askı sonrası AKS’den alınarak onaylanan damızlık ana arı ve ana arı ilçe icmalleri (İcmal-2) 29/12/2017 tarihine kadar il müdürlüğüne gönderilir.

(20) İl müdürlüğünce AKS’den alınan damızlık ana arı ve ana arı il icmali (İcmal-3) onaylı bir sureti 5/1/2018 tarihine kadar HAYGEM’e, elektronik ortamda (aricilik@tarim.gov.tr) ve yazılı olarak gönderilir.

(21) Sahte belge düzenleyerek haksız destekleme ödemesine sebep olan damızlık ana arı ve ana arı üreticilerinin Bakanlıkça verilmiş üretim izinleri iptal edilir.

(22) HAYGEM tarafından hazırlanan başvuru ve icmal belgeleri AKS ve HAYGEM internet sitesinde yayımlanır.

Kolay gelsin.

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git